ОБЩЕСТВО

Алибегов скочи на Кунчев заради локдауна, който предлага, задават се масови протести!

Алибегов скочи на Кунчев заради локдауна, който предлага, задават се масови протести!

алибегов1629130701-richard-alibegov

 

 

Това е отново частичен локдаун. Така председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за нови ограничителни мерки във връзка с нарастването на заразените с COVID-19.

Темата беше коментирана на среща в парламента на БСП с туристическия бранш във връзка с актуализацията на държавния бюджет.

 

Алибегов посочи, че се предлага хотелите да обслужват само с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 процента само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, което, по думите му, е и противоконституционно. Ако това се изпълни, около 700-800 хиляди остават без работа и на улицата, коментира той пред журналисти.

 

Алибегов отбеляза, че нямат право да проверяват лични данни на хората. „Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани или не“, посочи Алибегов.
 

 

Ще протестираме, ако се наложи, заяви пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията. Този път целият туризъм е обединен, и хотелиери, и ресторантьори.

 

 

 

Така че ние сме заявили стачна готовност, до два дни ще дадем една обща пресконференция в БТА, но в никакъв случай няма позволим това да се случи отново, допълни той.

 

 
Алибегов коментира, че самият доц. Кунчев се е съгласил на среща с бизнеса и Министерството на здравеопазването, че мярката да се работи само с ваксинирани в заведенията на закрито е неприложима в България в момента при 18 процента ваксинация, от която повече от 50 процента на 70+ хора, и сега го предлага като „пореден пиар ход“.

 

 
В момента сме единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес с нищо, коментира Ричард Алибегов.

 

 
От туристическия бранш изразиха притеснение, че дори при евентуална актуализация на бюджета няма разписани мерки за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси, има само за мярката „60 на 40“, която е за заетите и само когато бизнесът работи.

 

Блиц

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_1879

Ицо Хазарта: Предложиха ми да вляза в изпълнителната власт, но отказах

декември 5, 2021
big_1bfa

Кирил Петков: Даваме право на всеки министър сам да избира заместниците си

декември 5, 2021
big_1cd5

Вирусът направи Мутафчийски „рицар на годината“

декември 5, 2021
big_big_1745

Кралев от ГЕРБ захапа младия председател на НС: Това ли е новият морал в политиката?

декември 4, 2021
big_6313

Сачева: Ако управлявахме ние, щяхме да предложим минималната заплата да е 720 лв.

декември 4, 2021
big_6310

Депутат от ГЕРБ се закани на Петков: Този, който се опита да смени г-жа Фандъкова, ще загази

декември 4, 2021