Европа

ЕС готов да си сътрудничи с талибаните

ЕС готов да си сътрудничи с талибаните

 

гарднър - ЕС768x432

 

 

От Европеския съюз обявиха, че ще си сътрудничат с афганистанското правителство след идването на талибаните, само ако то спазва основните права, включително на жените, и не позволява територията на Афганистан да се използва от терористи, предадоха Ройтерс и БТА, като цитират изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

„Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата с участието на всички групи от населението и зачитане на правата на всички афганистанци, включително жените, младежите и лицата от малцинствата. Освен това бъдещите власти трябва да спазват международните задължения на Афганистан, да поемат ангажимент за борба срещу корупцията и да не позволяват територията на Афганистан да бъде използвана от терористични организации“, се подчертава в изявлението на Борел, направено след извънредна среща на европейските външни министри, посветена на събитията в централноазиатската страна.

Заради влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан ЕС ще продължи да осигурява помощ, добави Борел.

По думите му ЕС ще подкрепи и съседите на Афганистан в справянето с негативни последствия, които могат да се очакват вследствие на нарастването на броя на бежанците, но Брюксел „ще трябва да говори“ с талибаните, защото „те са спечелили войната в Афганистан“, предаде Франс прес.

Целта е да се избегне хуманитарна и миграционна катастрофа и да се попречи на завръщането на чуждестранни терористи в страната, подчерта Борел, но уточни, че това не означава бързо официално признаване на талибанския режим.

Талибаните ще бъдат съдени „според техните действия“, заяви германският външен министър Хайко Маас.

Правителството на САЩ е замразило паричните резерви на Афганистан, държани в американски банкови сметки, за да попречи на талибаните да получат достъп до милиарди долари в брой, съобщи в. „Вашингтон поуст“, позовавайки се на свои източници.

Съвместното решение е било взето от Министерството на финансите, начело с Джанет Йелън, представители на Държавния департамент и Белия дом. Въпреки че не е ясна точната сума, източниците на „Вашингтон поуст“ посочват, че по-голямата част от резервите на Централната банка на Кабул в размер на 9,4 млрд. долара се държат в американски банки.

Почти 80% от бюджета на Афганистан се финансира от САЩ и други международни играчи, но се очаква, след като талибаните поемат управлението на страната, паричните потоци, като годишни дарения от 3 млрд. долара и над 20 млн. долара за хуманитарни и демократични каузи, да приключат.

Европа

More in Европа

big_7

Замериха с яйце Макрон в Лион

септември 27, 2021
1632688588

Ето го наследникът на Меркел – социалдемократът Олаф Шолц

септември 26, 2021
socialdemokratite-pechelat-izborite-v-germania--1

Край на ерата „Меркел“! Социалдемократите печелят изборите в Германия

септември 26, 2021
radev_bgnes

Радев пред евроделегацията: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

септември 24, 2021
73d467bec817483ab09514422fbea977

Германия спира обезщетенията за поставени под карантина

септември 22, 2021
evropeiska_komisiq_800

От Комисията по граждански свободи на ЕП идват у нас, ще оценяват спазва ли се закона

септември 20, 2021