Европа

Кадрите с полицейско насилие ще стигнат и до ЕП

Кадрите с полицейско насилие ще стигнат и до ЕП

 

9d0ebb012eef85fd06cb504effcff72d

 

 

Кадрите с полицейско насилие от втория ден на протестите миналото лято ще стигнат и до Европейския парламент. Това заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов.

 

 

 

Във Фейсбук Слави Трифонов поиска арести и присъди за всички замесени в насилието и посочи за отговорни Бойко Борисов, Младен Маринов и Христо Терзийски. За поемане на отговорност призова и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Кадрите предизвикаха лавина от коментари от почти всички политически партии, а от Синдиката на служителите на МВР заявиха за БНТ, че политиците в момента използват случая, за да печелят политически дивиденти.

 

 

 

Поради етични съображения – в това видео не излъчваме най-грубите сцени на насилие. Но всички те ще бъдат прожектирани пред комисия в Европейския парламент. Това се закани евродепутатът Петър Витанов.

 

 

 

Видеото пък провокира Христо Иванов да запише свое на същото място.

 

 

Това е местопрестъплението не просто защото е там в този ъгъл беше мачкана българската свобода. Става дума за една целенасочена, политически поръчана и политически и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани.

 

 

 
Христо Иванов назова виновните според него: Бойко Борисов, Иван Гешев, Младен Маринов и Христо Терзийски. И полицаите, които се виждат на кадрите.

 

 

 

Няколко часа по-късно Слави Трифонов също определи виновните в пост във Фейсбук:

 

 

 

Отговорността за всичко това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. След случилото се зад колоните на Министерския съвет, той не обели нито една дума за битите деца, каза само, че се пролива кръв на полицаи. Не беше намерен нито един виновник за полицейското насилие, не беше осъден нито един. Нещо повече – след побоя над протестиращите, за награда вътрешният министър, пряко отговорен за полицейското насилие през месец юли – Младен Маринов, беше издигнат за депутат от партия ГЕРБ и днес той е депутат от ГЕРБ.

 

 

 
Слави Трифонов за кадрите с полицейско насилие: Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и осъдени

 

 

 

Трифонов поиска арести и осъдени, за същото призова и Корнелия Нинова.

 

 

Да, очевидно в действията на полицаите имаше силно смущаващи неща, които те извършиха, заяви Иван Павлов, председател на УС на Синдикат на МВР.

 

 
Но постави и един въпрос:

 

 

Вие в частност, като физическо лице, ако бъдете залята сега с примерно 5 литра урина, знаете ли как ще реагирате вие лично? Голямата част от полицейските служители не са подготвени за действия при масови безредици и те не могат да упражнят този обем от тактически действия, който се очаква от тях.

 

 

 
Полицаите, които слагат белезници на някои протестиращи, ритат ги и ги бият с палки, трябва да са наясно със закона, който важи за тях. Границата на позволеното и непозволеното е много тънка, но законът им позволява да упражняват физическа сила в няколко случая. Например, ако протестиращ напада полицаи, ако нарушава обществения ред и ако оказва съпротива при полицейско разпореждане. При всички случаи обаче, законът казва още нещо: използваната физическа сила трябва да се спре незабавно, когато полицаят е постигнал законната си цел, или иначе казано, е спрял нарушителя.

 

 

Така или иначе, от синдиката са убедени, че разпространените кадри имат и друг подтекст.

 

 

 

Бяха политизирани още от първата секунда на протестите, първата секунда! И бяха експлоатирани най-безочливо и по най-отвратителния начин на гърба на полицаите от всички политически сили, допълва Иван Павлов.

 

 

 

Въпреки това настоява да се провери внимателно дали полицаите са прескочили тънката граница на закона.

 

Лупа бг

Европа

More in Европа

big_7777

ЕС вече не може да дава гаранции за членството на Западните Балкани

септември 28, 2021
big_7

Замериха с яйце Макрон в Лион

септември 27, 2021
1632688588

Ето го наследникът на Меркел – социалдемократът Олаф Шолц

септември 26, 2021
socialdemokratite-pechelat-izborite-v-germania--1

Край на ерата „Меркел“! Социалдемократите печелят изборите в Германия

септември 26, 2021
radev_bgnes

Радев пред евроделегацията: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

септември 24, 2021
73d467bec817483ab09514422fbea977

Германия спира обезщетенията за поставени под карантина

септември 22, 2021