ОБЩЕСТВО

Мангъров за новия Делта щам: Нищо ново, не се плашете. Опитите за насилствено ваксиниране са напълно абсурдни

Мангъров за новия Делта щам: Нищо ново, не се плашете. Опитите за насилствено ваксиниране са напълно абсурдни

ne-bih-preporachal-nikogo-da-vaksinira-000

 

 

 

 

“Клинически, новият щам на вируса няма никаква разлика с предходните. Младите хора сега са засегнати, защото още в началото те бяха затворени и ограничени, първите вълни ги посрещнаха възрастните. Добре е, че децата не карат тежко болестта и всякакви приказки за обратното просто не са верни.

 

 

 

При нас сега има три деца и те са в болница, защото родителите им са много уплашени, но спокойно могат да се лекуват и в домашни условия”.

 

Това мнение изрази доц. Атанас Мангъров, който е началник на обособената “Ковид клиника” в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София, Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести пред novini.bg.

 

 

 

 

“При ваксиниралите се пациенти болестта идва по-рядко и протича по-леко. Всеки, който иска може да се ваксинира. Но се вижда, че в държавите, където има най-много ваксинирани като Израел например, в момента обсъждат трета и четвърта игла. Ваксините не се оказаха панацея. Опитите за насилствено ваксиниране обаче на определени групи в обществото, са напълно абсурдни. Предвид факта, че и ваксиниралите се могат да се заразяват, да се разболяват и да разпространяват болестта. Всеки човек трябва да реши сам за себе си дали ще се ваксинира, или не. В крайна сметка и всички с ваксини ще прекарат някой от вариантите на Ковид”, смята Мангъров.

 

 

 

Според него мерките, които се налагат сега, са като тези през март 2020 г. – “затваряме, защото това го можем най-добре. Ограничаваме правата и свободите на хората. Но не можем и не искаме да разберем, че в болници трябва да влизат само тежките случаи – хората, които се нуждаят от кислород”, посочи Мангъров.

 

 

 

“От 2000 души, които към момента са в болници, действително нуждаещите се да са хоспитализирани са 1/4, те се нуждаят от болнично подаване на кислород. Дихателната недостатъчност се развива не поради вторични бактериални инфекции, а когато вирусът на Ковид засегне такава част от тъканта на белия дроб, че останалата, незасегната част, не може да покрива нуждите на човека от кислород”, обясни още специалистът.

 

 

 

“Това е елементарно, но не се разбира и болниците пак се пълнят от пациенти, които можеха да не са там, ако личните лекари си бяха на мястото. Вината не е само в тях, а в цялата система, която ги създаде. Те са една архаична структура, която се вижда, че при такива екстремни условия не е в състояние да се справи с доболничната помощ. Когато се наложи истински болни да се лекуват в домовете, те просто не се справят”, допълва още той.

 

 

 

Според доц. Мангъров хората трябва да се опитат да продължат да живеят нормално. Децата трябва да ходят на училище, а студентите на лекции, лекарите на работа и т.н. Новата вълна е факт, ще има вероятно още други, но въпросът е да не препълваме болниците. Те имат финансови облаги да приемат повече хора, личните лекари пък нямат изгода да лекуват по домовете и настава пълен хаос в здравната система, смята експертът.

 

 

Гласнюз бг, Новини БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

moskva-rusia-shte-otgovori-na-reshenieto-na-balgaria-da-izgoni-70-ruski-diplomati-1

Москва с първа реакция на решението на България да изгони 70 руски дипломати

юни 28, 2022
big_7904

Нинова: БСП категорично не е съгласна с изгонването на 70 руски дипломати

юни 28, 2022
9242481

Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

юни 28, 2022
ujas-zaginali-v-tejka-katastrofa-v-kresnenskoto-defile-2

Черен ден на войната по пътищата: Тежка катастрофа в Кресненското дефиле, има загинали / СНИМКИ

юни 28, 2022
оръжия-Янев1656415117

Нинова: Кабинетът на Радев и Стефан Янев са наредили доставка на оръжия за Украйна

юни 28, 2022
demokratichna_bylgariia

ДБ след срещата при Радев: Възможна е ”хигиенна формула” за подкрепа и от ГЕРБ и ДПС

юни 28, 2022