Политика

Рашков: Трябва ни главен секретар, който да не е обслужващ персонал на прокуратурата

Рашков: Трябва ни главен секретар, който да не е обслужващ персонал на прокуратурата

 

a50a5875cfa34302b622f91fb0f17682

 

 

Мигрантският натиск, горските пожари и битовата престъпност са сред приоритетите на Петър Тодоров

 

 

 

„Трябва ни главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да са обслужващ персонал на прокуратурата“, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков при представянето на новия главен секретар на МВР, предаде bTV

 

 

 

 

„Спряхме се на Петър Тодоров, който в момента ръководи Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е служител с дългогодишен стаж и опит, има над тридесетгодишен стаж. Има необходимия образователен ценз и не е от калинките“, заяви Рашков.

 

 

 

 

Той допълни, че длъжността на главен секретар на МВР трябва да бъде заета от човек, който няма да гледа безучастно как протестиращи граждани биват пребивани от органите на реда. Рашков посочи конкретно случая с бити граждани при протестите миналото лято. Той добави още, че главният секретар на МВР не трябва да допуска и незаконно подслушване на граждани.

Новият главен секретар Петър Тодоров представи кои ще са приоритетите в работата му като главен секретар. На първо място по думите му е овладяването на горските пожари в страната и осигуряване на пожарната безопасност на населението.

 

 

 

Като втори приоритет той посочи ефективните мерки за ограничаване и противодействие на мигрантския натиск, като това ще стане чрез засилване граничния контрол и активни действия и във вътрешността на страната.

Борбата с битовата престъпност и повишаване на сигурността на гражданите също е приоритет.

 

 

 

 

„В активния летен сезон като задача стои и засилването на контрола, свързан с пътната безопасност“, посочи Петър Тодоров. Според него това ще стане чрез системно провеждане на полицейски операции, а днес стартира такава за превишена скорост.

 

 

 

 

„Борбата с настъпващата поредна вълна на коронавируса също ще е сред приоритетите на новия главен секретар, като там действията ще бъдат съгласувани със здравното министерство“, отбеляза той.

 

 

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков смята, че следващият вътрешен министър трябва да разследва течовете от държавната хазна. Цитиран от „Фокус“, той посочи, че е публично известно какво е било свършено от МВР в последните три месеца.

 

 

 

„Не мога да гадая какво ще прави следващият министър на вътрешните работи. Аз искам той да бъде професионалист и да познава системата на МВР. Да направи повече от това, което ние. Да вдигне летвата. От това се нуждае обществото – да могат да се разследват изцяло действията на предишния кабинет, които са довели до течове от държавната хазна“, допълни Бойко Рашков, като даде пример с пътищата и язовирите.

 

 

 

Той отбеляза, че за последните 10 години са се натрупали проблеми, които спират развитието на България.

 

 

 

 

„Вместо да се запушват пробойните по отношение на бюджетните средства, тези възможности за изтичане на такива средства са били разширявани“, уточни вицепремиерът.

 

 

 

 

Бойко Рашков коментира и информацията, че прокуратурата проверява Академията на МВР, а ректорът е бил извикан на разпит.

 

 

 

 

„Прокуратурата в нашата страна в момента е много активно ангажирана да защитава началника – главния прокурор. Това е моят прочит на това, което се е случило не само в петък, а и в предходни седмици. Когато в Пловдив работихме против престъпния и платен вот преди изборите, подчинените на главния прокурор излязоха да протестират срещу мен. Такава е и акцията на двама прокурори в петък. Едната е Божидара Ганева. Другият е прокурор Пламен Иванов. Те са от много известното звено на СГП, където делата не се разпределят на принципа на случайното разпределение, а по усмотрение на съответния ръководител“.

 

 

 

 

Той уточни, че Ганева и Иванов са отишли в Академията на МВР в петък и са подложили на своеобразен разпит заместник-декана по въпросите около дипломата на главния прокурор Иван Гешев.

 

Фокус, Факти бг

Политика

More in Политика

мсМСphppts3zt_800x

Ето го списъкът на кабинета „Петков“ министър по министър

декември 5, 2021
big_1090

Любен Дилов, ГЕРБ: Бойко Рашков е човек, който разделя обществото, не го щем за министър

декември 5, 2021
big_big_screensh45

Дават ви на НАП, ако теглите 10 хиляди лева от банката

декември 5, 2021
da7f3cfa0d9d9c1d4612660c40cbcc69

Кой кое министерство взима?

декември 5, 2021
big_12612

Съкращават 30 хиляди чиновници

декември 5, 2021
d609bd8f3c0e8e9dcfb7b9ddda3ad0e5

Демерджиев: Цацаров може да бъде отстранен като шеф на КПКОНПИ до месец

декември 5, 2021