САЩ

Байдън дава заден за Афганистан: Военните ни може да останат и след 31 август

Байдън дава заден за Афганистан: Военните ни може да останат и след 31 август

 

айдънphp7soxjs_559x345

 

 

Американските войници може да останат в Афганистан и след 31 август, обяви президентът Джо Байдън на брифинг в сряда, цитиран от Би Би Си и „Ройтерс“.

 

 

През последните дни светът стана свидетел на апокалиптични картини и новини: размазани по колелата на американски самолети бягащи от талибаните афганистанци, бити по улиците жени и деца, застрелвани хора заради един издигнат национален флаг. Ескалацията е следствие от изтеглянето на американските и съюзническите сили от страната.

 

 

 

На 8 юли президентът Байдън обяви, че слага край на американското присъствие в богатата на залежи на желязо, мед, кобалт, злато, литий централноазиатска държава. Постави и краен срок: 31 август. Бързото изтегляне на войските доведе до светкавично завземане на държавата от талибаните.

 

 

В неделя, 15 август, те необезпокоявани превзеха столицата Кабул и се настаниха в опразнения по-рано от избягалия от страната президент Ашраф Гани, приет от Обединените арабски емирства.

 

 

Конкретната причина президентът да анонсира възможно отлагане на крайния срок за пълното американско изтегляне е патовата ситуация, в която изпаднаха редица държави, включително САЩ: въпреки че изпращат повече самолети към Кабул, те не могат да приберат гражданите си от Афганистан, нито афганистанците, работили за тях. Достъпът на американските сили до хората извън летището в Кабул е отрязан.

 

 

 

Те не могат да достигнат никого извън международното летище „Хамид Карзай“, където държави евакуират гражданите си и откъдето ги извеждат. Въоръжени талибани не позволяват евакуиращите се да достигнат летището, а пътят назад за американците е спрян.

 

 

Около 4 500 американски войници все още контролират летище „Карзай“, но талибаните „затягат примката“ около него. Техни КПП-та ограждат периметъра му и не пропускат афганистанци без документи за пътуване. Не е сигурно, че и разполагащите с необходимите документи за пътуване ще минат.

 

 

Афганистански преводач например е прострелян в крака, докато се е опитвал да достигне летището във вторник през нощта, за да отпътува с австралийски военен евакуационен полет, съобщава „Ройтерс“. Снимки, публикувани от SBS, показват как лекар обработва раната на мъжа.

 

 

Около 15 000 американски граждани са блокирани в страната, съобщава „Ройтерс“. Би Би Си и CBS цитират някои от тях да казват, че не им е възможно да влязат на летището, за да отпътуват. На пресконференция рано сутринта в сряда американският министър на отбраната Лойд Остин призна в отговор на въпрос: „Нямаме капацитета да излезем и приберем много хора“.

 

 

Президентът Байдън – който първоначално твърдеше, че е бил изненадан от неочакваното за него бързо завземане на страната от талибаните – е цитиран да казва пред ABC News, че „сътресението в Кабул беше неизбежно“. Само преди месец той твърдеше, че е „много малко вероятно“ талибаните да превземат Афганистан с изтеглянето на САЩ и съюзниците. Разузнаването му докладвало, че е възможно това да се случи чак към края на годината. За обрата сега той вини афганистанското правителство. Не смята случилото се за провал на службите.

 

 

 

Демократът Байдън казва пред ABC, че САЩ ще останат, докато изтеглят всички американци от Афганистан, дори ако това означава да са там и след 31 август: „Ако има американски граждани там, ние трябва да останем, за да ги изведем“. До момента са изведени близо 6000 души, остават между 10 и 15 хил., твърди Байдън. Отделно между 50 и 65 хил. са афганистанците, работили за американската армия, например като преводачи, охрана и др.

 

 

 

Попитан от ABC дали би признал, че са допуснати грешки при хаотичното изтегляне от страната, Байдън отговаря: „Не“.

 

 

„Идеята, че има някакъв начин да напуснем, без да настъпи хаос, аз не знам как това се случва“ са също думи на американския президент.

 

 

 

Попитан за видеокадрите на отчаяно хванати за американски самолет афганистанци, които падат от него, докато той набира височина над Кабул, Байдън отвръща: „Това беше преди четири дни, преди пет дни!“.

 

 

 

Страната се намира в особено тежко положение, включително финансово. В сряда Международният валутен фонд спря достъпа на Афганистан до резерв от 440 милиона долара, за да предотврати попадането на парите в ръцете на талибаните.

 

 

Оф нюз

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024