САЩ

Байдън: Изтеглянето на американските военни от Афганистан не беше грешка!

Байдън: Изтеглянето на американските военни от Афганистан не беше грешка!

baidan-izteglaneto-na-amerikanskite-voenni-ot-afganistan-ne-beshe-greshka-1

 

 

 

Президентът на Съединените щати Джо Байдън защити решението за изтегляне на американски войни от Афганистан на фона на поемането на контрола в Афганистан от талибаните, което породи хаос при опити за масова евакуация.

 

 

 

В обръщение към нацията в понеделник Байдън заяви, че оставането в Афганистан не е в интерес на Америка. По въпроса за поемането контрола в Афганистан от талибаните американският държавен глава каза, че случилото се е станало много по-бързо от очаквано заради липсата на воля в редиците на местната армия за изправяне срещу военната групировка.

 

 

 

„Американските военни не могат и не трябва да водят война и да загиват във война, която самите афганистански сили не са готови да водят,“ каза Байдън.

 

 

 

За Белия дом изтеглянето е възможно най-добрата алтернатива на ситуацията, тъй като оставянето на американски войски е можело да доведе до още атаки срещу тях и това от своя страна да наложи изпращането на допълнителен контингент.

В своя критика към Байдън сенаторът републиканец Мит Ромни коментира, че е имало и други варианти и изборът не е бил единствено между „прибързано и недостатъчно добре подготвено отстъпление и вечно оставане.“

 

 

 

 

Но Байдън настоя, че Америка е изчерпала причините за оставане в Афганистан:

 

 

„Дадохме им всякаква възможност да определят своето си бъдеще. Не можахме да им дадем воля да се борят за това бъдеще,“ заяви Байдън.

 

 

Президентът на САЩ каза, че мисията е била да се заловят тези, които са били виновни за атентатите от 11 септември 2001 г. и да не се позволи използването на Афганистан като база за нови нападения. Изграждането на „обединена, централизирана демокрация“ не е било цел, каза още той като поясни, че за ефективните антитерористични мисии сега не е необходимо постоянно военно присъствие.

 

 

 

Байдън също обвини управлението на Афганистан и някои от гражданите там за бавното темпо на евакуацията. Той посочи, че от една страна „някои афганистанци не искаха да напуснат по-рано с надежда за ситуацията в страната“, а от друга – местната власт и техните поддръжници са разубедили САЩ да организират масова евакуация от съображение, че това може да предизвика криза.

 

 

 

Сега Байдън даде да се разбере, че ако талибаните попречат на евакуацията ответните действия ще бъдат „бързи и силни“.

 

Факти бг

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024