Политика

Безочие: Членовете на УС на ББР са взимали по 30 бона месечно

Безочие: Членовете на УС на ББР са взимали по 30 бона месечно

bbr_bgnes
30 хиляди лева месечно възнаграждение взимали членовете на Управителния съвет на Българската банка за развитие. Това е поредният скандал, който се завихря около институцията. Поредната страница от сагата “ББР” се появи след публикувания вчера доклад на Сметната палата, който показа къде са отишли раздадените многомилионни кредити.

Високите заплати в Управителния съвет на ББР имали и обяснение – банката не попада в обхвата на Закона за публичните предприятия и съответно не попада под неговата регулация. Точно това е причината трудовите възнаграждения в ББР да са двойно по-високи от тези в Българската народна банка.

 

 

 

Предприятие, работещо в сектора на тютюневата промишленост, е получило малко над една трета от всички кредити на ББР, достигнали до големи фирми, стана ясно от одита на Сметната палата. Докладът обхваща периода януари 2018 – декември 2019 г., когато принципал на банката е тогавашния икономически министър Емил Караниколов. Докладът е бил връчен служебно, защото Караниколов е “неоткриваем”.

 

 

 

Според одитния орган ББР и дъщерните й дружества не са контролирани ефективно и очакваните ползи за обществото от тях не са постигнати в достатъчна степен. Посочва се и че макар че “мисията на ББР е да спомага за развитието на българската икономика, като насърчава износа и подпомага реализацията на икономическата политика на държавата по отношение на малките и средните предприятия“, “големите предприятия са обект на съществено кредитиране, като  финансови ресурси за тях представляват близо половината от кредитния портфейл на банката“.

 

 

“Голям е броят на дружествата в системата на Министерствата на икономиката. Действащите публични предприятия е 54. Само върху 10 от тях министърът на икономиката има пряк контрол – тоест е отговорен за назначаването управителите на контролните органи, приема стратегиите и бизнес плановете им, осъществява надзор върху тяхната дейност, която трябва да е общественополезна. Тези дружества трябва да се управляват ефективно при спазване стандартите за прозрачност и отчетност”, посочи пред bTV председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

 

 

 

Това обаче не е било констатирано по време на проверката. По думите на Цветков не са били причинени вреди вследствие на управлението на Емил Караниколов, но то е било неефективно и не е било насочено към предмета на дейността.

 

 

 

“Една държавна банка, създадена с цел да кредитира малки и средни предприятия на практика кредитира големи предприятия”, обясни председателят на Сметната палата.

 

Фрог нюз, Би ти ви

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024