САЩ

Блинкен: САЩ имаха една цел в Афганистан и я изпълнихме

Блинкен: САЩ имаха една цел в Афганистан и я изпълнихме

 

big_big_58

 

 

 

Ситуацията в Афганистан се развива неочаквано за света след изтеглянето на НАТО.

 

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред CNN: „САЩ са инвестирали милиарди долари за укрепване на афганистанската армия, „създавайки съвременни въоръжени сили с най -модерните оръжия“. „Но това, което е важно, е фактът, че виждаме как тези сили не успяха да защитят страната и това се случи по -бързо, отколкото очаквахме“, каза ръководителят на американската дипломация.“, предаде Труд.

 

 

Американската администрация смята, че талибаните са щели да започнат офанзива, дори ако изтеглянето на американските войски от Афганистан не беше извършено, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за  CNN, излъчено в неделя.

 

 

„Ако президентът Байдън бе решил да запази присъствието на САЩ  в Афганистан след 1 май, атаките срещу нашите сили щяха да бъдат възобновени. Офанзивата, която виждате в цялата страна, щеше започне и ние щяхме да се окажем във война с талибаните,“ коментира Блинкен.

 

 

 

„Както казахме по -рано, ние бяхме в Афганистан с една цел – да се справим с онези, които извършиха атентите на 11 септември 2001 г. През тези двадесет години, в които ги изправихме пред правосъдието, ние значително намалихме заплахата от „Ал Кайда в Афганистан за САЩ, – каза той. „Ние изпълнихме целите си.“ „Идеята за запазване на статуквото, задържане на нашите войски тук е просто погрешна“, добави секретарят.

 

 

Стратегическите съперници на САЩ в света най -много биха искали американците да останат в Афганистан за още пет до десет години, каза Блинкен. „Мисля, че повечето от нашите стратегически съперници в света най -много биха искали да останем в Афганистан за още една година, за пет години, за десет години“, каза той.

 

 

 

Поддържането на американско военно присъствие в Афганистан обаче не би отговаряло на националните интереси на страната, каза Блинкен. „Запазването на присъствието в Афганистан за още една година, пет или десет години не би отговаряло на нашите национални интереси. Англичаните бяха там дълго време през 19 век, руснаците през 20 век. Ние вече сме били там два пъти по -дълго от руснаците „, каза той.

 

 

 

Афганистанската армия, въпреки подкрепата от Вашингтон, демонстрира неспособността си да защити страната дори по -бързо, отколкото САЩ очакваха, каза още държавният секретар.

 

 

 

Според него САЩ са инвестирали милиарди долари за укрепване на афганистанската армия, „създавайки съвременни въоръжени сили с най -модерните оръжия“. „Но това, което е важно, е фактът, че виждаме как тези сили не успяха да защитят страната и това се случи по -бързо, отколкото очаквахме“, каза ръководителят на американската дипломация.

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024