Политика

Депутатите станаха на крака и ръкопляскаха на битите младежи, ГЕРБ се подхилкват! СНИМКИ/ВИДЕО

Депутатите станаха на крака и ръкопляскаха на битите младежи, ГЕРБ се подхилкват! СНИМКИ/ВИДЕО

 

 

 

КРАКАbig_big_4_2_631

 

 

Битите младежи на протестите са в парламента.

На балкона в залата на парламента пък бяха трима от малтретираните на 10 юли 2020 г. Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова.

 

Залата стана на крака и им ръкопляска.

 

 

Депутатите от ГЕРБ видимо нямаха желание да сторят същото.

 

 

Депутът Александър Ненков дори се подхилна към Томислав Дончев, но в крайна сметка се вдигна от стола.

 

 

 

Два малки митинга посрещнаха депутатите преди извънредното заседание на Народното събрание (НС) днес. От сдружението „Боец“ и от „Агора“ около свещеника Дионисий протестираха срещу полицейското насилие, но на две отделни места зад северния вход на парламента, предаде Флагман.

 

 

„Боец“ бяха подкрепени от депутати от „Демократична България“. „Агора“ пък скандираха против ГЕРБ и аплодираха служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Рашков се здрависа с част от демонстрантите.

 

 

 

Изслушването на вътрешния министър е по повод излезлите миналата седмица видеозаписи, на които се вижда побой над протестиращи на 10 юли 2020 г.

На екрана отново се появи призив за оставка на Гешев.

 

 

”В СДВР са извършени три проверки – забележете службата, чиито служители наблюдаваме като в нещо като филм на ужасите, сама проверява действията на служителите си. Тя се самопроверява. Както стана ясно преди месец и половина за подслушванията пак миналата година, че прокуратурата се самопроверява, защото няма кой да я провери. И тя може да ни каже каквото си пожелае. Така е станало и с трите проверки, предприети от СДВР по повод на това, което видяхме на кадрите”.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутатите, които го изслушват заради полицейското насилие на протестите през миналото лято.
„Не трябва да поставяме знак на равенство между 10-та полицаи, чиито действия обсъждаме. По-голямата част от българските полицаи вършат работата си съвестно и ние разчитаме на тях. Но, не трябва да оставяме безразлични на нещо подобно, което ни отблъсква, отвращава ни. А се оказва, че никой не е взел никакви мерки. Или ако е взел, то е било просто за да се каже: Ние взехме отношение, посочи той.

 

Някой е крил тези материали, някой намеква, че такива като мен са крили такива материали. Този запис е бил в МВР и министърът от този период трябва да каже крит ли и записа или не, а не аз, дето съм от два месеца в министерството, обясни той.

Но няма значение, вече знаем какво е ставало зад колоните. Полицаите не са „малко надхвърлили“ своите правомощия. Поведението им граничи с престъпление. Искам да поздравя Ива Митева, че свика днешното заседание, за да се разгледа този случай, заяви той.

 

На кадрите виждаме, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат на земята. Един от пострадалите младежи е загубил съзнание. Загубата на съзнание е състояние временно опасно за живота и се квалифицира като средна телесна повреда. Ако това е вярно и установено с експертиза, къде е наказанието по Наказателния кодекс?, коментира Рашков.

 

При проверката миналата година са разпознати четирима от полицаите и са им наложени административни наказания, включително и порицание. Това е ефекта от дисциплинарната проверка. Единият от тях обаче е преминал на работа при главния прокурор. Явно Гешев като вижда как този човек се справя с побоищата, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото под защита, посочи той.

 

До вчера нямаме данни спрямо нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност, допълни той.

 

Вътрешният министър продължи с разкритията за насилието и отговорите си.

 

За 2 септември мога да кажа какво е свършено. Тогава а извършени в ГДНП 2 проверки по жалби. Едната е на Димитър Кенаров до СГП и на Красимир Кънев на БХК.

 

Сигналът е бил до главния прокурор Иван Гешев и до премиера Бойко Борисов.

 

От документите е ясно, че на 4 ноември със заповед на шефа на СДВР е започнала проверка дали има дисциплинарно нарушение но тези случаи. В хода на проверката не са установени служителите, задържали г-н Кенаров. Установени са незначителни неща. Изискани са записи от сектор „Видеонаблюдение“.

 

При преглелда е установена ниска резолюция без отразени дата и час. Допълнително е установен контакт със СДВР, но оттам не са давали записи.  Проверката потвърждава, че не са констатирани данни за насилие върху този човек.

 

Оперативният дежурен на 5-то РПУ е наказан с порицание за 6 месеца, но то не е свързано с упражненото насилие.

 

Проверката на Кънев е приключила с мотив, че сигналите са писани по шаблон. И са написали, че са изпратили материалите в прокуратурата по компетентност. Жандармерията прехвърля топката към СДВР  и обратното. Сега сме си поставили задача, дали вътрешният министър тогава е препратил материалите към СДВР.

 

Темата започва да се изнася на друго място. Въпросът как са се появили записите не ме притеснява. Какво значи да ме питате сега какво става с 10 200 преписки срещу граждани. Това не са преписки, нито наказателни дела. Губим времето. Много точно посочих кога и от кой е поискан видеозаписа. Той е поискан на 17 юли и е получен около 20 юли на СДВР. Не е работа на НСО да разследва. Тя не е такъв орган.

 

По този въпрос /бел. ред. за снимането на момичето с гола гръд/ е отговарял бившият министър на МВР. Казал е, че не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните.

 

По този въпрос /бел. ред. за снимането на момичето с гола гръд/ е отговарял бившият министър на МВР. Казал е, че не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните.

 

Не мога да ви кажа дали по време на протестите са използвани други сили като „Ипон“ или „Делта гард“. Колкото повече времето минава, толкова повече се придобива смелост от страна на хората да кажат какво се е случило миналата година. Органите на реда трябва да се легитимират. Те трябва да са пример за спазването на закона

 

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024