Европа

ЕС готов да си сътрудничи с талибаните

ЕС готов да си сътрудничи с талибаните

 

гарднър - ЕС768x432

 

 

От Европеския съюз обявиха, че ще си сътрудничат с афганистанското правителство след идването на талибаните, само ако то спазва основните права, включително на жените, и не позволява територията на Афганистан да се използва от терористи, предадоха Ройтерс и БТА, като цитират изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

„Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата с участието на всички групи от населението и зачитане на правата на всички афганистанци, включително жените, младежите и лицата от малцинствата. Освен това бъдещите власти трябва да спазват международните задължения на Афганистан, да поемат ангажимент за борба срещу корупцията и да не позволяват територията на Афганистан да бъде използвана от терористични организации“, се подчертава в изявлението на Борел, направено след извънредна среща на европейските външни министри, посветена на събитията в централноазиатската страна.

Заради влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан ЕС ще продължи да осигурява помощ, добави Борел.

По думите му ЕС ще подкрепи и съседите на Афганистан в справянето с негативни последствия, които могат да се очакват вследствие на нарастването на броя на бежанците, но Брюксел „ще трябва да говори“ с талибаните, защото „те са спечелили войната в Афганистан“, предаде Франс прес.

Целта е да се избегне хуманитарна и миграционна катастрофа и да се попречи на завръщането на чуждестранни терористи в страната, подчерта Борел, но уточни, че това не означава бързо официално признаване на талибанския режим.

Талибаните ще бъдат съдени „според техните действия“, заяви германският външен министър Хайко Маас.

Правителството на САЩ е замразило паричните резерви на Афганистан, държани в американски банкови сметки, за да попречи на талибаните да получат достъп до милиарди долари в брой, съобщи в. „Вашингтон поуст“, позовавайки се на свои източници.

Съвместното решение е било взето от Министерството на финансите, начело с Джанет Йелън, представители на Държавния департамент и Белия дом. Въпреки че не е ясна точната сума, източниците на „Вашингтон поуст“ посочват, че по-голямата част от резервите на Централната банка на Кабул в размер на 9,4 млрд. долара се държат в американски банки.

Почти 80% от бюджета на Афганистан се финансира от САЩ и други международни играчи, но се очаква, след като талибаните поемат управлението на страната, паричните потоци, като годишни дарения от 3 млрд. долара и над 20 млн. долара за хуманитарни и демократични каузи, да приключат.

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024