Русия

Захарова: Кримската платформа е посегателство върху териториалната цялост на Русия

Захарова: Кримската платформа е посегателство върху териториалната цялост на Русия

 

захароваbig_big_010184c_1_

 

 

Русия реагира след като бе обявена за окупатор от 46 страни, сред които и България.

Присъствието на всяка държава на форума „Кримска платформа“ ще се отрази на отношенията между тях и Москва, предупреди официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от РИА Новости, предаде Епицентър.

„Ще бъдем принудени да разглеждаме участието на отделни държави, международни организации и техните представители в Кримската платформа като посегателство върху териториалната цялост на Руската федерация, което неизбежно ще окаже съответно въздействие върху нашите отношения“, каза тя в съобщение на сайта на министерството.

Захарова коментира и поканата към Москва за участие във форума.

„Окончателната декларация на „срещата на върха“ призовава Руската федерация да се „присъедини“ към участието в дейностите на „Кримската платформа“. Ние не виждаме възможност да участваме в тази политическа акция поради нейната цинична антируска насоченост“, подчерта тя.

В същото време Захарова отбеляза, че Русия е отворена за взаимодействие с други държави, за да отключи уникалния потенциал на полуострова.

„За тази цел ние каним нашите чуждестранни приятели на полуострова да участват в истински кримски платформи за икономическо, хуманитарно и културно сътрудничество“, каза тя.

Срещата на върха на Кримската платформа, инициирана от Украйна, се проведе в Киев на 23 август. На нея бяха обсъдени въпроси за връщане на Крим под контрола на Украйна. Повече от 40 държави и международни организации взеха участие в срещата на върха.  От българска страна участва служебният министър на вънните работи Светлан Стоев.

В заключителната декларация се отбелязва, че участниците във форума ще обмислят възможността за въвеждане на нови санкции срещу Русия. Самата платформа ще функционира като консултативен и координиращ формат за мирния край на „временната окупация“ в региона

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024