ИНЦИДЕНТИ

Змия захапа мъж в Пловдив, вече няколко дни е под наблюдение в Токсикологията

Змия захапа мъж в Пловдив, вече няколко дни е под наблюдение в Токсикологията

zmiia-zahapa-mazh-trakiia-treti-den-e-819

 

 

 

 

Необичаен инцидент се случи на пловдивчанин в кв „Тракия”. Мъж беше ухапан от змия и вече трети ден е под наблюдение в токсикологията на УМБАЛ „Свети Георги”.

 

 

 

Случката се разиграла около 21:00 часа миналата неделя пред пощата в квартала, когато Ангелина Иванова и съпругът й се разхождат по пешеходната алея. По това време там е доста оживено и има голям брой играещи деца и майки с колички.

 

 

 

„В един момент съпругът ми извика и изрита с крак, сякаш рита футболна топка. Попитах го какво стана, а той ми отговори, че нещо го е захапало по петата. Светнахме с телефона и видяхме змия – не беше много голяма, малко повече от педя с дебелината на човешки пръст. Много тъмно червена, почти черна. Предположихме, че вероятно я е настъпал. На петата на мъжа ми си личаха две следи от зъби.

 

 

 

Веднага отидохме до поликлиниката, а оттам ни изпратиха в токсикологията на УМБАЛ „Свети Георги”. Лекарите ни казаха, че имало малко отрова и сме изкарали късмет, че змията е била малка, а и може би не толкова отровна. Оставиха го под наблюдение, но е добре и няма странични реакции от отравяне.”, разказа пред наш репортер съпругата на пострадалия.

 

 

 

Ситуацията е доста необичайна, защото в Пловдив е почти невъзможно да се срещнат отровни змии, но е добре да внимаваме около районите с буйна растителност.

 

 

 

Пред репортер на TrafficNews, гл. ас. д-р Огнян Тодоров – директор на Природонаучния музей в Пловдив заяви, че отровни змии на територията на Пловдив няма. Според него нападението над пловдивчанина идва от така наречения смок – мишкар.

 

 

 

„Влечугото не е опасно. Напада, но само ако бъде застрашено, в случая настъпано или ритнато. В никакъв случай обаче, смокът не е отровен и ухапването му не е смъртоносно. В България имаме само две отровни змии – усойница и пепелянка. Те обаче се характеризират със специфична визия и шарка, както и с това, че не могат да живеят в градска среда. Те обитават територии с висока надморска височина.

 

 

 

Друг вид смоци, които могат да се забележат в Пловдив е „Голям стрелец”. Той също е хапливо влечуго, но отново само когато е застрашено. Дори човек да бъде захапан от смок, няма как да има налична отрова в кръвта. Може да се появи реакция на организма, когато човек има алергия. На територията на ж.к. Тракия може да се забележи и водна змия, но тя не отговаря на посочената от пловдивчанина разцветка. Те не нападат и отново не са отровни”, каза гл. ас. д-р Тодоров.

 

 

trafficnews.bg

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024