Политика

Избраха състава и ръководството на 22 постоянни комисии в парламента. Ето кой взима най-важните

Избраха състава и ръководството на 22 постоянни комисии в парламента. Ето кой взима най-важните

991-ratio-hristo-ivanov-v-parlamenta

 

 

 

Депутатите избраха състав и ръководство на 22 постоянни комисии, предаде „Фокус“.

Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия. Председателство за настоящата сесия ще поеме Светлин Стоянов от „Има такъв народ“.

 
„Има тъкъв народ“ ще оглавят за постоянно общо 7 комисии. Те ще председателстват едни от най-важните комисии в Народното събрание. Любомир Каримански ще председателства Комисията по бюджет и финанси, Андрей Михайлов – Комисията по конституционни и правни въпроси. Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще оглави проф. Николай Радулов от „Има такъв народ“. Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.
 

ГЕРБ – СДС получиха ръководството на четири постоянни комисии. ГЕРБ ще оглавят Комисията по въпросите на ЕС и Комисията по траспорт и съобщения. Председател на Комисията по въпросите на ЕС ще бъде Томислав Дончев, а на тази по транспорт Росен Желязков. Комисията по културата и медиите ще оглави Тома Биков. Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите ще председателства Радомир Чолаков.
„БСП за България“ ще оглавят общо четири комисии в 46-ия парламент. Комисията по труда и социалната политика ще се председателства от Георги Гьоков, Комисията по отбрана от Атанас Зафиров и Комисията по образование от Ирена Анастасова и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта от Иван Ченчев.
 

„Демократична България“ ще оглавят четири постоянни комисии, а именно Комисията по околна среда и водите, която ще председателства Борислав Сандов и Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, която ще ръководи Ивайло Мирчев, както и Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество – Цецка Бачкова. Комисията по политиката за българите извън страната ще оглави Антоанета Цонева.
 

ДПС ще оглавят две постоянни комисии – Комисията по икономическата политика и туризъм – Йордан Цонев и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление – Халил Летифов.
 

Правилникът предвижда, че народен представител може да членува само в две постоянни комисии. От първото заседание на този парламент от 21 юли досега са заседавали само Временни анкетни комисии.

 

 

Блиц

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024