Политика

ИТН доведе парламента до конституционна безизходица

ИТН доведе парламента до конституционна безизходица

 

 

iva_miteva_bgnes

 

 

Кандидатът за министър-председател на ИТН Пламен Николов е подал заявление, че оттегля съгласието си да бъде издигнат за министър-председател. Това му действие хвърли в смут юристите в парламента, тъй като вече има издаден указ на президента и трябва проектът за кабинет да бъде гласуван, но, от друга страна, никой не може да бъде накаран насила да стане премиер.

 

 

 

На Председателски съвет не стигнахме до крайно решение, защото сме в конституционен тупик, каза след срещата на Десислава Атанасова (ГЕРБ).

 

 

 

„Няма да предлагам структура и състав на Министерския съвет в Народното събрание. Поради горното не следва да подлагате на обсъждане и гласувате моята кандидатура“, цитира заявлението на Николов председателят на парламента Ива Митева.

 

 

 

Председателите на партийните групи ще се срещнат пак в 11:30 ч да нищят казуса, преди това ще се разговаря с администрацията на президента Румен Радев.

 

Председателят на Народното събрание Ива Митева се опита да блокира дебата за проваления мандат на „Има такъв народ“. Тя спря изказването на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който повдигна въпроса за проваления мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“ от парламентарната трибуна.

„Политическата криза е на път да прерасне в конституционна“, каза Ненков в изказване по дневния ред на Народното събрание, в който не присъстваше точката за избор на правителство.

 

Митева побърза да му вземе думата, обяснявайки, че сега е време да се гласува дневния ред, а не да се говори за това.

 

Едва тогава председателят на Народното събрание реши да уведоми депутатите за постъпилото заявление за отказ по лични причини Пламен Николов. Тя подложи на гласуване дневния ред, както го беше обявила и той бе приет. БСП гласува „против“ този дневен ред.

 

„Не разбирам тишината в тази зала на фона на случващото се в държавата“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група по-късно.

 

Думата на Нинова не бе отнета. Тя заяви, че мнозинството българи харесват служебния кабинет, но ако парламентът бъде разпуснат кабинетът ще е с вързани ръце.

 

 

 

 

В 11.30 часа ще има втори опит за председателски съвет в Народното събрание, който ще обсъди как трябва да се постъпи заради безпрецедентната ситуация с „личните причини“ на Пламен Николов. На заседанието ще присъстват и представители на президентството

 

 

Несериозно е Народното събрание да се делегитимира и да няма решение, коментира Атанасова. Според нея при всички случаи трябва да има акт – дали на НС, или на президентската институция, по която процедурата да се завърти. Народното събрание следва да има акт, защото то се произнася по конституция за какъвто и да е акт – оставка на премиер, министри.

Според Атанасова сме на ръба на конституционна криза. “Общо взето, през тези 31 години действия на българската Конституция не е имало такъв прецедент. Жалко е, че всички заявки за рестарт на държавността, връщане на парламентаризма бяха голи предизборни слогани. Факт е, че всеки прави каквото си реши, дори на ръба на Конституцията и закона“, каза още Десислава Атанасова.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024