Политика

Кацаров: Няма затягане на мерките, точно обратното е!

Кацаров: Няма затягане на мерките, точно обратното е!

 

кацаbig_1d20

 

 

„Няма затягане на мерките, а точно обратното. С новата заповед ресторантьорите можели вече да работят на 100 %, не както е досега на 50%“.

 

 

 

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в отговор на позицията, която по-рано днес изразиха от ИТН да се отменят дискриминационните мерки, разделящи обществото на ваксинирани и неваксинирани, както и на обявената стачна готовност от страна на ресторантьорите.

 

 

 

„Правим всичко възможно, следим ситуацията буквално по часове и се опитваме максимално да отложим мерките, за да не навредим на хората”, каза д-р Кацаров.

 

 

 

 

“Ако политическите сили по този начин наричат бялото черно и черното бяло и различни общественици ще си търсят поводи да протестират там, където няма такива, нищо няма да се получи”, каза още той.

 

 

 

Мерките, които се прилагат в момента, са стимулиращи”, заяви Кацаров, цитиран от NOVA.

 

 

„Всеки ден даваме изявления, но ресторантьорите очевидно не разбраха, че със заповедта им се дава възможност да работят на 100%, а не на 50% капацитет, както досега“. 

 

 

По-рано днес представители на сдруженията на заведенията обявиха, че са в стачна готовност. В цитираната заповед се дава възможност за работа при пълен капацитет, ако персонал и посетители са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест за COVID-19, с давност не повече от 72 часа от момента на издаване.

 

 

 

Това уточнение в заповедта явно не беше изтълкувано като като възможност, тъй като предизвика негативни реакции както сред представители на бизнеса, така и сред политици. Според председателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов тази заповед „ще остави заведенията без клиенти“, а от „Има такъв народ“ излязоха с декларация, до председателя на Народното събрание, в която настояват за „отмяна на дискриминационните мерки за неваксинирани“. Това предизвика коментар от Кацаров:

 

 

 

„Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. Искам да отравя призив – хора четете! От началото на лятото всички мероприятия се провеждат в режим на посещаемост 50%. Със заповедта дадох възможност да работят на 100%. Не са наложени никакви ограничения, точно обратното. Цяло лято заведенията работят на 50% капацитет, такъв е и в момента, и те казват „ние ще протестираме“. Моля да не си измисляме факти. Бих искал да кажа на ресторантьорите: ако вие държите да не работите на 100% а на 50%, изпратете ми го писмено и веднага ще отменя въпросната заповед.“

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024