Политика

Комитова: Предишните управляващи са поръчвали пътища, без да имат пари да ги плащат

Комитова: Предишните управляващи са поръчвали пътища, без да имат пари да ги плащат

 

komitova-predishnite-upravlavashti-sa-porachvali-patishta-bez-da-imat-pari-da-gi-plashtat-1

 

 

„Как са поръчвали, без да имат пари да ги плащат? Знаете, че когато строите, не поръчвате нещо, което не можете да платите“. Това попита предишните управляващи регионалният министър Виолета Комитова по повод на протестите на строителните работници, извършили ремонти на магистрали и пътища, цитирана от bTV.

 

 

По нейните думи „от фирмата „Автомагистрали Черно море“ АД са си свършили добре работата, въпреки закъснението на ремонта, но са жертва и са попаднали в капана на онези договори със свръхдоговаряне“.

 

 

 

Съществува правен казус и от МРРБ ще се обърнат към прокуратурата, те не знаят дали в този случай имат правно основание да изплатят тези суми. От регионалното министерство заявиха, че е необходима актуализация на бюджета, за да се разплатят, а необходимите средства досега са 1,5 милиарда лева.

 

 

 

 

Тя коментира още, че „Автомагистрали“ закъсняват с плащанията и за други фирми, като за да ги изпълнят МРРБ иска бюджет от 1,5 млрд. лв. 

 

 

 

Пътни строители блокираха ключови пътища в страната и центъра на столицата. Недоволството им е заради неизплатени заплати и дължими суми на „Автомагистрали – Черно море“. 

 

 

 

„Ние нямаме пари, чакаме актуализация на бюджета“, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на извънреден брифинг по повод днешните протести. 

 

 

 

Протестиращите съобщиха, че последния месец заплати не са получили близо 800 души. Освен това плащанията към доставчиците на горива и строителни материали също закъснявали.

 

 

 

Протестите в страната

 

 

На този фон се провеждат протести на няколко места в страната.

След 10 ч. започна и протестът в София. Демонстрантите се събраха пред сградата МС. Те изчетоха декларация до президента, премиера и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

„Ние, работещите в „Автомагистрали – Черно море“ Шумен, от края на април правим опити да получим заработените средства за ремонта на АМ „Тракия“ от държавното дружество „Автомагистрали“ АД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройството“, пише в декларацията.

Последва и блокада на движението по бул. „Дундуков“ за около час и половина.

 

 

 

Над 100 служители и работници на „Автомагистрали – Черно море“ излязоха на протест на 165 км на АМ „Тракия“ с плакати и скандирания „Искаме си парите“, „Платете ни изработеното“, предава БТА. Има засилено полицейско присъствие. Властите съобщиха, че протестиращите нямат разрешение за блокиране на автомагистралата и няма да бъдат допуснати на нея.

 

 

В 10.30 ч. блокираха  пътен възел „Белокопитово“ на магистрала „Хемус“, съобщи в. „Сега“. От МВР Шумен съобщиха, че е създадена временна организация на движение в районна и обходни маршрути. Пътният възел бе блокиран няколко часа.

 

 

 

Работници на „Автомагистрали – Черно море“ са блокирали за  половин час и пътя Русе – Разград, съобщи бТВ. Полицията е органицирала обходни маршрути.

 

 

 

Протестиращите обявиха и още няколко акции – на кръстовище в Русе по пътя за Варна, при 165-ти км в района на Чирпан по магистрала „Тракия“ и пътен възел Белокопитово на автомагистрала „Хемус“ край Шумен.

 

Факти бг, Оф нюз

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024