Политика

Петков: Въобще не ме интересува какво говори Тошко Йорданов

Петков: Въобще не ме интересува какво говори Тошко Йорданов

big_heat-wave-3567447_6401fb

 

 

 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков отговори на въпрос в Министерския съвет защо не би искал да продължи да бъде министър в кабинета на ИТН.

 

 

„Един министър пролет не прави, политиката е отбор. Особено когато се говори за Министерство на икономиката, което за всяко едно свое решение трябва да пита Министерството на финансите. А ако МФ има друга визия, то МИ става министерство на маркетинга, аз не съм министър на маркетинга“.

 

 

 

Относно идеята за Агенция на иновациите, той обясни, че няма как да се прави подобна структура, ако МОН няма същата визия, пише News.bg.

 

 

 

Затова хората са много важни, кой каквото иска да казва, политика се прави с хора и това е отборна игра, каза Кирил Петков.

 

 

 

 

На въпрос защо не е отворил Фонда на фондовете както отвори Българската банка за развитие (ББР), той обясни, че Фондът е към МФ. А министерството на Асен Василев в момента предложило цялостна реконструкция, защото не са доволни от работата. Петков призова да се пита министърът на финансите и зам.-министъра, за да се разбере колко стъпки са направени. Хората са мислили много по тази стъпка, зам.-министър Виолета Лорел е човекът, който е лидер в посока промяна на Фонда на фондовете, обясни Кирил Петков.

 

 

 

Въобще не ме интересува какво казва той, отговори министърът на въпрос дали би имало приемственост, след като днес Тошко Йорданов е заявил, че Кирил Петков „говори глупости“.

 

 

 

 

Няколко предприятия ще бъдат извадени от активите на Държавната консолидационна компания(ДКК). Сред тях е  компанията „Монтажи“. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде БГНЕС.

 

 

 

Петков обяви, че е внесъл съответните доклади, а те са приети от кабинета „Изваждаме „Монтажи“ от тази подкомпания ДКК и да се качи директно към Министерството на икономиката.

 

 

 

С този процес ще предотвратим ситуации, като тази с 400-те язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки, и бъдещи злоупотреби“, каза той и добави, че на финала са били ремонтирани 10  язовира, които обаче са останали празни. Петков обяви, че миналата седмица са замразили проекта за правителствен комплекс, така че и двете дейности са спрени, прави се пълен анализ.

 

 

 

Такава стъпка е направена за дружествата „Еко антрацит“ и „Еко инженеринг“.

 

 

Те ще бъдат преместени към МОСВ. По този начин ще се гарантира прозрачността, увери Петков. „Третото нещо са самите язовири. Както видяхме, когато се ремонтират на два пъти и пет пъти пазарните цени, накрая отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири.

 

 

 

 

То също е към Министерството на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири всъщност са напоителни, някои са свързани с риболов. Пак несвойствена дейност. За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока. Това предприятие планираме да отиде към Министерство на земеделието.

 

 

 

 

Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет „, посочи министърът. Според него по тези проекти е имало позитивна нагласа за тяхното осъществяване. Петков е на мнение, че ако бъдат приети, Министерството на икономиката най-накрая ще се превърне в модерно.
 

Нюз бг

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024