Политика

Петков поиска оставките на директора на ДКК и на ръководството на ВМЗ-Сопот

Петков поиска оставките на директора на ДКК и на ръководството на ВМЗ-Сопот

ДКК560x315
Министърът на икономиката в служебния кабинет Кирил Петков поиска оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания и освобождаване на целия съвет на директорите на ВМЗ-Сопот, с изключение на изпълнителния директор инж. Иван Гецов.
Това става след среща с директора на завода и с оперативните ръководства на двата синдиката в оръжейницата. Министър Петков коментира и казуса със своето гражданство. Той каза, че няма от какво да се притеснява, след като е поискал толкова много оставки и може да чуе по свой адрес какво ли не. Петков допълни, че ще се съобрази с решението на Конституционния съд, съобщава БНТ.

 

 

„Първо искам да благодаря на президента вчера, защото той го каза най-добре – наистина България ми е в сърцето, който каквото иска да говори. Аз съм влязъл в тази роля, защото милея за тази родина. Истината е, че аз съм се отказал преди да съм станал министър. Оттук-нататък аз уважавам Конституционния съд, ако те имат някаква друга препоръка, ще се съобразя с нея, но дотогава моята задача е да си вършим работата“, заяви Кирил Петков.

 

 

Служебният министър на икономиката поиска освобождаването на четиримата членове от Съвета на борда на директорите, тъй като по думите му между тях, изпълнителния директор на завода инж. Иван Гецов и оперативните ръководства на синдикалните структури няма синхрон, а това възпрепятства процеса на работа.

 

 

Кирил Петков каза, че новият борд е бил назначен през април, а досега загубите за предприятието възлизат на около 6 млн. лева. Освен това има много забавени плащания към контрагентите, а служителите почти нямат работа.

 

 

„Призовавам четиримата от борда днес да си подадат оставката, не може когато принципалът, управлението и представителите на работещите в тази фирма, всички да се обединят заедно, те трябва да си подадат оставката. Едновременно с това бих призовал и изпълнителният директор на ДКК да си подаде оставката, защото не може да имаме проблеми с язовирите, правителствени комплекси по 190 млн. и във ВМЗ да имаме такива лоши резултати в последния момент и да казваме:

 

 

„Ми, тази държавна компания си върши работата… Ами не! Както в бизнеса – когато не се справяш, трябва да си ходиш. Ако не си подадат оставките, моята идея е да уволня изпълнителния директор, ако той не иска сам да си тръгне и да запази някакво достойнство“, заяви министър Петков.

 

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот увери, че няма заплаха за възнагражденията на работещите в завода.

 

Гласове, БНТ

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024