ОБЩЕСТВО

Производители: Хлябът поскъпва драстично от 1-ви септември

Производители: Хлябът поскъпва драстично от 1-ви септември

home_hmUroB_VqtOPf_j--900

 

 

 

В магазините цената на най-масовия хляб вече скочи с 10 стотинки. По думите на хлебарите някои търговци си позволяват надценка от 90%.

 

 

 

Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември, прогнозират производители. Основните причини са поскъпването на тока, горивата и суровините, а не на последно място – вдигането на заплатите в сектора.

 

 
С над 20% ще се вдигне цената на хляба, произвеждан в пекарната на председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тодор Няголов.

 

 

„Много фактори налагат увеличението. Единият от най-важните е увеличението на цената на тока, която е със 100% от началото на годината, а от 1 октомври с още 15%“, обясни той.

 

 

„На вътрешния пазар цената на пшеницата е 420 лв. – невероятна цена за август месец. Глобалните катаклизми, в природен план, които се случват и в цяла Европа, и в Бразилия, и в Щатите неминуемо рефлектират върху цената на пшениците“, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред Bulgaria ON AIR.

 

 

Задържането на работната ръка и в сектора е от изключителна важност, затова производителите калкулират в крайния продукт и завишаване на заплатите.

 

 

 

„При нас заплатите трябва да започват минимум от 1500 лв. А квалифицираните работници, при тях трябва да говорим за над 2000 лв.“, настоява хлебопроизводителят Спиридон Спиридонов.

 

 

 

Повишението на цената на хляба, което различните производители в момента предвиждат – между 15 и 20%, няма да компенсира напълно разходите им. Очакват се дори и фалити на малки пекарни.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024