Русия

Путин: Само още 15 километра

Путин: Само още 15 километра

putin-samo-oshte-15-kilometra-1

 

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин обяви днес, че остават само 15 километра (9,3 мили), за да бъде завършен подводния газопровод „Северен поток-2“ от Русия до Германия, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

 

 

 

Русия планира да изпълни изцяло задълженията за транзита на газ през Украйна, каза Путин на пресконференцията след разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел в Москва. Той добави, че Москва е готова да удължи споразумението за транзита с Украйна и след 2024 година, но е нужно да бъдат изяснени повече подробности. Германия чувства отговорността си за това Украйна да запази ролята си на транзитна страна за руския газ и след 2024 година, когато изтича действащият договор, заяви днес Меркел на срещата с Путин, цитирана от ТАСС.

 

 

Тя напомни, че в Германия през 2019 година е била създадена длъжността специален представител по въпросите на газовия транзит през Украйна. „Пълномощията му бяха удължени, за да се подчертае, че е възможно и необходимо да се удължи транзита на газ през Украйна и след 2024 година. Чувстваме отговорността си за това“, каза Меркел. Според канцлера на Германия „Северен поток-2“ не е руско-германски проект, а общоевропейски. Меркел добави, че е говорила с руските лидери, включително и за постигнатите със САЩ договорености по темата.

 

 

 

Германското правителство многократно е подкрепяло строителството на „Северен поток-2“, но е поставяло като условие запазването на транзитната роля на Украйна. Руската страна подчертава, че „Северен поток-2“ е търговски проект и се осъществява съвместно с европейски партньори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази недоумението си от опитите на редица страни да определят съдбата на газопровода с политически мотивирани обстоятелства. Руският газопровод „Северен поток-2“ е политически проект, нарушава правилата на ЕС, не може да работи с търговска цел и трябва да бъде спрян, заяви обаче пред Ройтерс шефът на украинската енергийна компания Нафтогаз Юрий Витренко. Той коментира въпроса преди срещата между Путин и Меркел.

 

 

 

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски също да повдигне темата при посещението си в САЩ по-късно този месец. Витренко посочи в коментар по електронната поща до Ройтерс, че Киев се надява газопроводът никога да не заработи като търговски проект. Той добави, че президентът Зеленски ще настоява за ефективни санкции срещу газовата връзка. Витренко изрази увереност, че газопроводът няма да съответства на правилата на ЕС, което означава, че не може да получи лиценз и няма да функционира като търговски проект. Продължаваме да настояваме, че геополитическият проект на Кремъл трябва да бъде спрян, най-вече с американски санкции, коментира Витренко.

 

БТА

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024