Политика

Радев от Петрова нива: Всяко поколение трябва да осмисли каква България оставя на потомците си

Радев от Петрова нива: Всяко поколение трябва да осмисли каква България оставя на потомците си

php1j73rd_559x345

 

 

 

„Моралният закон, който ни оставиха нашите предци, е, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си, каза тази вечер в местността Петрова нива в Бургаско президентът Румен Радев. 

 

 

 

Българи от цялата страна се събраха в историческата местност за честването на 118-ата годишнина от обявяването на Илинденско-преображенското въстание, предаде БТА.

 

 

 

В словото си Радев отбеляза, че всяко поколение трябва да осмисля каква България оставя на потомците. Длъжни сме да бдим над земята си и над паметта на загиналите, заяви президентът.

 

 

За мен е чест да бъда отново с вас в сърцето на Странджа, в този свят за всеки българин ден. Днес, на Петрова нива, се стичаме хиляди, от всички краища на Родината, за да отдадем почит към героите от Илинденско-Преображенското въстание, каза държавният глава.

 

 

 

Той припомни още, че от Охрид до Черно море българите разпалват стихията на революцията – революция в защита на обезправените, на българското име, на личното и на родно достойнство, което стои по-високо от имота и от живота.

 

 

„Бихме се, спасихме честта“, ще възклине към края на въстанието Даме Груев. Моралният завет, който ни оставиха нашите предци, е, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си. Парещото перо на летописец на въстанието – Христо Силянов, напомни и днес, че освободителната идея изисква безрезервно посвещаване; че преклонението пред саможертвата на най-достойните повелява всяко поколение да осмисля каква България оставя на потомците. Редом със спомена за самоотвержените битки, е жив и спомена за пепелищата, които поглъщат хиляди домове и цели съдби.

 

 

 

За библейския поход на бягащите от зверствата и прокудени от родните си места тракийци. Бягат по пътя на обетованата земя на родината, търсейки спасение и подслон от зверствата на въстанието и неговото потушаване. Този трагичен епизод е нашият национален урок – за цената на свободата и необходимостта ревностно да я пазим. Затова сме длъжни да бдим над земята си и над паметта на загиналите. Да помним за хилядите изоставени домове и да отстояваме правата си“, каза още в словото си президентът Румен Радев.

 

 

 

„Благодаря на всички вас – гордите наследници на тракийци, които грижливо пазите паметта на своите предци и я предавате на идните поколения, защото само народ, който помни своето минало, има и бъдеще. Поклон пред паметта на жертвите и на героите! Да живее България“, каза в заключение държавният глава.

 

Съборът на Петрова нива се състоя под неговия почетен патронаж. На събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на културата Велислав Минеков, областният управител на Бургас Мария Нейкова, народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора.

 

 

 

В ритуалите и в тържествената проверка участваха военнослужещи от ВМС и от Националната гвардейска част.

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024