Политика

Служебният кабинет спечели първия рунд за бюджета: само ГЕРБ гласува против, ДПС – въздържал се

Служебният кабинет спечели първия рунд за бюджета: само ГЕРБ гласува против, ДПС – въздържал се

img_5087

 

 

 

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета за 2021 г. със 130 гласа „за“. Само ГЕРБ гласува „против“, а ДПС се въздържа.

 

 

Още по време на обсъжданията в залата депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че от партията няма да подкрепят предложената актуализация.

 

 

 

„Нямаме доверие на служебното правителство, няма да подкрепим, тъй като не участваме в управляващото мнозинство. Затова ние ще гласуваме не „въздържал се“, а „против“, заяви той.

 

 

Според Биков актуализацията ще има тежки последици върху бюджета за 2022 г. Той се обърна към парламентарните групи в залата:

 

 

 

 

„Вие можете да имате добри намерения. Но няма да имате никакъв контрол между първо и второ четене, когато всички парламентарни групи почнат да предлагат нови предложения.“

Той отбеляза, че тогава актуализацията няма да има нищо общо с предложената и изтъкна, че „цялата процедура е сбъркана“.

 

 

„Първо се избира правителство. 46-ото и 45-ото НС са провалени парламенти, защото не могат да излъчат правителство. Те са мъртвородени“, отбеляза Биков и обясни защо: „тъй като не могат да изпълнят основните си задължения“.

 

 

Може ли една актуализация да прави сериозни реформи. Кой ще поеме отговорност, попита още Биков и допълни, че цената ще платят българските граждани.

 

 

 

Депутатът от ИТН Мика Зайкова му отговори, че „ние не сме президентска, а парламентарна република. Вие (ГЕРБ) не сте изолирани. Не ние, а Вие правите предизборна агитация. Всички ние носим отговорност за актуализацията на бюджета и мисля, че не сте прав“.

 

 

 

„Вие не сте част от управляващото мнозинство и това е една добра стъпка“, добави депутатът от БСП Крум Зарков. Той отбеляза, че никой не пречи на ГЕРБ да подкрепи актуализацията.

 

 

Още миналото НС от БСП настоявахме за актуализация на бюджета„, категоричен бе той.

 

 

 

„Парламентът няма право да предлага бюджет. Този, който го изработва и предлага, носи отговорност за него. Причината за липса на мнозинство е именно в ИТН. Вие отказвате да поемете отговорност, затова и се правят всякакви безумни предложения, които нямат общо с реалността“, каза в своя защита Биков.

 

 

Председателят на ИБГНИ Мая Манолова заяви, че от парламентарната група подкрепят актуализацията, защото парите трябва да бъдат върнати на българските граждани.

 

 

 

„Става въпрос за едни близо 2 млр. лева. От друга страна, намалението на бюджетния дефицит не съответства на очакванията на гражданите“, отбеляза тя.

 

 

Манолова посочи, че от парламентарната група ще настояват с актуализацията да бъдат подкрепени най-тежко засегнатите от пандемията сектори като туризъм, земеделие и транспорт. ИБГНИ настоява и 70 млн. лв. за животновъдите, както и допълнителни средства за полицаите, които трябва да отблъснат мигрантския натиск, и пожарникарите, които се бореха с пожарите това лято.

 

 

 

 

ДБ също подкрепи предложената актуализация. Депутатът Найден Зеленогорски заяви, че това се случва при условие, че ще бъдат коригирани бюджетите на местните общини, за да постъпят повече пари за тях. Демократите ще направят своите предложения преди второ четене.

 

 

 

Йордан Цонев каза, че ДПС ще предложи увеличение на приходите от акцизи.

 

 

 

„Странно е защо няма увеличаване на приходите в акцизи. Не можем да оставим акцизите така, бъдете практичен, г-н министър“, обърна се Цонев към финансовия министър Асен Василев.

 

 

„Що се отнася до приходите от акцизи – ние заварихме значително изоставане в приходите от тях – над3 %. В бюджета е заложено това изоставане да бъде наваксано. Към момента на правенето на бюджета изглеждаше, че ще успеем да го наваксаме до края на годината“, отговори му Асен Василев.

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024