Европа

Франция пак пламна в протести два дни преди забраните за неваксинирани

Франция пак пламна в протести два дни преди забраните за неваксинирани

france-protest

 

 

 

Протестиращи отново излязоха на улиците в цяла Франция за четвърти пореден уикенд, недоволни от решението за представяне на здравен паспорт за влизане в кафене или за пътуване с междуградски влак. Решението влиза в сила след два дни, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.

Новите правила, подкрепяни от президента Еманюел Макрон, налагат гражданите да представят документ за проведен пълен курс на ваксинация срещу Covid-19, отрицателен тест или че наскоро са се възстановили от коронавируса, за да могат да се наслаждават на обикновено рутинни дейности.

Макрон, който ще се яви отново на избори за президент следващата година, се надява новите правила да насърчат всички французи да се ваксинират срещу Covid-19 и да победят вируса и неговия бързо разпространяващ се вариант Делта.

Противниците на това решение, които масово излязоха на улицата през последните седмици, твърдят, че правилата засягат гражданските свободи в държава, където се цени индивидуалната свобода.

От понеделник здравната карта ще бъде необходима, ако човек желае да се храни на закрито и на тераса в ресторант или да посети кафене. Тя ще бъде задължителна за междуградския транспорт, включително високоскоростните влакове и за вътрешните полети, въпреки че няма да е необходима за метрото и вътрешноградския транспорт.

Пропускът се изисква още от 21 юли за посещение на културни мероприятия като кина, театри и музеи. Разширяването на неговото прилагане беше одобрено от Конституционния съвет на Франция в четвъртък.

Протестиращи се събират на метростанция в покрайнините на Париж за поход към центъра, скандирайки „свобода!“ и „не на здравния пропуск“.

В демонстрацията участват и вече преболедували от ковид граждани, като Александър Фурес, който смята, че проблемът със здравния паспорт е елементът на принуда. Освен това съществуват реални опасения, че използването му няма да бъде само временно.

За днес са планирани и други протести в различни градове на Франция, включително Лил и Тулон.

Въпреки че много от протестиращите са от хората, отказващи да бъдат ваксинирани, сред демонстрантите са и такива с по две дози, които, обаче, възразяват срещу принципа на здравната карта.

Говорителят на правителството Габриел Атал заяви, че пропускът, който съгласно настоящите правила ще се изисква до 15 ноември, е необходим, за да се избегнат допълнителни ограничения, тъй като страната се бори с четвъртата вълна от епидемията Covid-19.

„Това е допълнително ограничение, но е ограничение, което ще позволи местата да останат отворени“, каза той, като подчерта, че ще има едноседмичен „гратисен период“ за потребителите и бизнеса, за да свикнат с новите правила.

Макрон, който все още е на почивка в резиденцията си в Южна Франция, през последните дни многократно е посещавал популярната сред младите хора платформа за социални медии Tik Tok, за да предаде посланието си.

„Ваксинирайте се. Ваксинирайте се. Ваксинирайте се“, каза Макрон в последното видео от петък. „Въпросът е да бъдем добър гражданин … нашата свобода не струва нищо, ако заразим нашите приятели, съседи или баби и дядовци. Да бъдеш свободен означава да носиш отговорност.“

Всекидневникът „Le Monde“ съобщи, че решението на Макрон да не проявява търпимост спрямо протестиращите крие определени рискове дори за лидер, който изглежда печели дивиденти от конфронтацията с улицата, както по време на протестите на „жълтите жилетки“ през 2018-2019 г. „Това е опасна стратегия. Да играеш с улицата е като да играеш с огън“, се казва в публикацията.

 

Сега

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024