СВЯТ

12-годишно момче прекарва цяло десетилетие без да яде нищо, освен хляб и плодово мляко

12-годишно момче прекарва цяло десетилетие без да яде нищо, освен хляб и плодово мляко

big_1c51

 

 

12-годишно момче от Норфолк, Великобритания, прекарва цяло десетилетие без да яде нищо, освен бял хляб и плодово кисело мляко.

 

Родителите на Аштън Фишър безуспешно се опитвали да разнообразят диетата му, но детето отказвало да приема друга храна, като дори получавало паник атаки, съобщава британското издание Metro.

 

 

 

Впоследствие малчуганът е диагностизиран с т. нар. избягващ ограничителен прием на храна или ARFID (от англ. – Avoidant Restrictive Food Intake Disorder). Заболяването е подобно на анорексията, тъй като също включва ограничения в количеството или видовете консумирана храна, но, за разлика от нея, ARFID не включва проблем по отношение на формата или размера на тялото или страх от мазнини.

 

 

 

След поставянето на диагнозата Аштън преминава през терапия, благодарение на която започва лека полека да разнообразява менюто си. Той вече е опитвал печено месо, сандвичи с шунка и картофен чипс, с което кошмарът на неговите родители изглежда е на път да приключи.

 

Неговата майка Кара смята, че хранителната фобия на сина ѝ е свързана с честото повръщане, от което е страдал като бебе.

 

 

„Не мисля, че щяхме да успеем въобще да стигнем дотук, ако не бяха хлябът и плодовите млека. Бяхме много разтревожени, защото той въобще не приемаше всички хранителни вещества, от които има нужда. Дори не сме правили истинска коледна вечеря, защото той просто не понасяше миризмата и получаваше страховити паник атаки“, разказва тя.

 

 

 

Личният лекар на Аштън смятал, че той просто е „злояд“ и че с годините постепенно ще промени хранителните си навици. Малчуганът отказал съдействието на психолог, когато бил на 9 години, но след като влязъл в прогимназията, той осъзнал, че съучениците му приемат за странен факта, че не яде нищо. Затова той решил все пак да се подложи на терапия, с помощта на която да се справи с проблема си.

 

 

 

„Естествено, че промяната не може да настъпи изведнъж, но той вече разбира, че може да опитва нови неща и че храната няма да го накара да повръща. За този вид заболявания обаче не се говори достатъчно. Фобията от храна е психологически проблем и не е много по-различна от фобиите от паяци, змии или други неща“, казва още майката на Аштън.

 

Петел

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024