Европа

El Pais: Испания влезе в тежка пета вълна, масово умират ваксинирани с нарушена имунна система

El Pais: Испания влезе в тежка пета вълна, масово умират ваксинирани с нарушена имунна система

испания2112079685

 

 

Пета вълна на пандемията от коронавирус в момента залива Испания, пише El Pais, цитиран от Агенция „Фокус“.

 

 

 

Въпреки силния напредък на кампанията за ваксинация, Министерството на здравеопазването съобщи за 144 нови смъртни случая от Covid-19 в сряда, което е най-големият брой починали от май. Мрачната статистика показва, че през следващите няколко седмици ще има още лоши новини, като смъртните случаи вече надхвърлят 1800 в Испания, откакто започна да се регистрира този последен скок.

 
Този път хората с нарушена имунна система са групата, която наблюдава най-голям брой смъртни случаи, според всички източници, консултирани от El Pais.

 

 

 

Групата на хората над 70 години продължават да отчитат най-много смъртни случаи по време на тази вълна, със 76% от общия брой – въпреки че това е значително по-нисък брой от 84%, регистрирани по време на трите предишни вълни. По-голямата част от починалите са били напълно ваксинирани – процентът е почти 100% за хората над 80 години и 97% за групата 70-79 години.
 

 

„Докато смъртността падаше сред останалите групи, имуносупресираните продължават да регистрират много високи нива на смъртност“, обяснява Хосе Мигел Сиснерос, ръководител на инфекциозните болести в болница Вирген дел Росио в Севиля. „Това е групата, която е най-силно засегната от петата вълна“.

 
На този етап от пандемията малцина специалисти са очаквали толкова голям брой смъртни случаи. И въпреки тази неуспех, ръководителите на големите болници в Испания са благодарни за много високите нива на ваксинално покритие сред най-уязвимите групи.

 

 
„Без ваксините това би било трагедия“, обяснява Сиснерос. „Бихме били претоварени, както през март 2020 г.“ „Без тях щяхме да преживеем мор, без тях щеше да е катастрофа“, добавя Федерико Гарсия, ръководител на микробиологията в болницата Сан Сесилио в Гранада.

 

 
Испания все още напредва със завидна скорост с кампанията си за ваксинация, като 62,2% от населението е преминало целия ваксинационен курс. Само Канада е по-напред сред 50-те най-населени страни на планетата, според уебсайта Our World In Data на Оксфордския университет.

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024