Политика

Politico: ”Има такъв народ” губи доверие в седмиците след изборите

Politico: ”Има такъв народ” губи доверие в седмиците след изборите

politico1
Брюкселската социология видя – в седмиците след изборите три формации са загубили 1% от доверието на избирателите си, а други две – са спечелили на своя страна точно толкова подкрепа.

Данните на авторитетното издание “Politico” показват, че след 11-ти юли “Има такъв народ” и ГЕРБ са започнали да губят електорална подкрепа. Същото важи и за ДПС. Без промяна остава подкрепата към “Изправи се! Ние идваме!”. Единствените формации, които са спечелили повече избиратели на своя страна са БСП и “Демократична България”.

 

 

Спадът в доверието към първите две формации е обясним с някои събития, случили се през последните няколко седмици.

 

 

 

Бурни обществени реакции се появиха още на 12-ти юли, когато от ефира на собствената си телевизия ⅞ Слави Трифонов обяви проектокабинет №1 начело със спорната личност Николай Василев. Последва оттеглянето му и пресконференция, на която доста агресивно бе обяснено на аудиторията какво пропуска и колко безпочвени са въпросите, възникнали около номинацията за премиер.

 

 

 

В крайна сметка проектокабинет №1 бе заменен с проектокабинет №2, но промените бяха козметични. За премиер бе предложен Пламен Николов, философ по образование, явил се на кастинг за политици в Шоуто на Слави, около чиято диплома също има съмнения. Междувременно обаче спорната личност на Петър Илиев (предложен за правосъден министър веднъж) остана в проектокабинета на ИТН и дори бе повишен – предложен за вицепремиер по сигурността и шеф на МВР.

 

 

 

Това се случи на фона на обвинения в плагиатство, съмнения около почетното му консулство в Барбадос. Вчера пък поведението му в ефира на Нова телевизия предизвика остра реакция. Вчера стана ясно, че рокади в предложения кабинет няма да има. “Изправи се! Ние идваме!” заявиха, че ще гласуват против състава на правителството, а днес същата заявка дойде и от БСП и “Демократична България”.

 

ГЕРБ и Борисов пък започнаха с познатите ни пресконференции още около изборите. Борисов се явяваше често в публичното пространство като основните му критики бяха по адрес на служебното правителство и “Има такъв народ”. Не пропусна обаче да прояви и съчувствие към Трифонов заради проблемите на ИТН с “Демократична България” и Христо Иванов.

 

Борисов определи изборните резултати като манипулация, посочи, че разликата е минимална и дори критикува Трифонов и ИТН за пълния им отказ да седнат на масата на преговори заедно с ГЕРБ като първите две партии в парламента с минимална разлика помежду си според изборните резултати.

 

ДПС също губят около 1% от доверието си според данните на “Politico”. Това е напълно очаквано предвид големия процент на протестен вот, който изрази голяма част от недоволството на площада през 2020 г. Гражданите се обявиха против задкулисието, олигархията, дългата ръка на ДПС във вземането на държавни решения, ролята на Пеевски и бухалката му Иван Гешев. Спадът в доверието на ДПС е обясним, предвид факта, че нищо не се е променило, а ДПС все така продължават пламенно да защитават Делян Пеевски в публичното пространство (особено по отношение на Българската банка за развитие и санкциите по американския закон “Магнитски”).

 

Без промяна остават най-малките в парламента – “Изправи се! Ние идваме!”. Въпреки доста шумните изявления на Мая Манолова, Мария Капон, адв. Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Татяна Дончева от парламентарната трибуна, формацията не успява да привлече по-голяма подкрепа и да спечели повече доверие.

 

Единствените, които отчитат 1% ръст са БСП и “Демократична България”. Левицата бе единствената от партиите, определяни за формации на статуквото, която проведе по-продължителни разговори с “Има такъв народ” по отношение на политиките. Трифоновата партия търсеше подкрепа от БСП, като изглеждаше до последно, че левицата ще я даде. До вчера, когато Корнелия Нинова поиска от “Има такъв народ” да оттегли кандидатурата на Петър Илиев. Ултиматумът не бе приет добре и днес окончателно от БСП излязоха със свое решение.

 

“Демократична България” пък още от самото начало настояваха партията на Трифонов да покаже ясно кои са лицата, които ще влязат в проектоправителството и заяви – няма да подкрепя “чувал с котки”. Това доведе до прокарване на разделителна линия между двете формации, която очевидно е довела до ръст в подкрепата към ДБ. Днес Христо Иванов също обяви окончателно решението на обединението по отношение кабинетът “Николов” на “Има такъв народ”.

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/politico-vidia-ima-takav-narod-gubi-doverie-sedmitsite-sled-izborite.html

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024