САЩ

Байдън обяви война на неваксинираните: Бяхме достатъчно търпеливи, но търпението ни се изчерпва

Байдън обяви война на неваксинираните: Бяхме достатъчно търпеливи, но търпението ни се изчерпва

 

phpjv6wyi_559x345

 

 

Американският президент Джо Байдън обяви серия от мерки срещу Ковид-19, които изискват заетите в големите частни компании с над 100 души персонал да се ваксинират или да се подлагат на седмични тестове. Въвежда се и задължителна ваксинация за милиони федерални служители.

 

 

Речта на Байдън и новите мерки представляват най-агресивните предприемани досега стъпки, които да подтикнат американците да се ваксинират, коментират агенциите.

 

 

Байдън обеща „лято на свободата“ от вируса, но вместо това се стигна до настъпление на Делта варианта.

 

 

Заповедта на президента засяга около 80 милиона американци. Държавният глава използва цялата мощ на изпълнителната власт за да накара сънародниците си да се имунизират.

 

 

 

Скоро ще бъде обявен и план за предоставяне на платен отпуск за ваксиниране, така че да отпаднат притесненията за отсъствие от работа заради поставянето на инжекцията или за възстановяване от страничните ефекти. Досега напълно ваксинирани са 53% от американците.

 

 

 

Планът предвижда преподавателите и служителите, работещи с малки деца от семейства с ниски доходи, в училищата на министерството на отбраната и в Бюрото за образователни програми на индианците, да бъдат ваксинирани. Президентът призова също всички американски щати да въведат изисквания за ваксиниране за всички работещи в училищата. Планът на президента Байдън предвижда също на спортни обекти, в големи концертни зали и на други места, където се събират много хора, посетители да бъдат допускани, само ако са ваксинирани или покажат скорошен отрицателен тест.

 

 

Планът предвижда двукратно увеличение на глобата за отказ от носене на маска в обществения транспорт. За първо нарушение глобата става от 500 до 1000 долара. При повторно нарушение глобата скача на 3000 долара. Изискването важи за самолети, влакове, автобуси и други видове обществен транспорт. Байдън каза,че ще подпише укази, с които ще изиска от абсолютно всички федерални служители в изпълнителната власт да се ваксинират. С друг указ същото ще се изисква и от всички работещи по договори с федералното правителство.

 

 

 

Президентът съобщи, че специалисти към здравното ведомство ще решат кога да започне поставянето на бустерни дози ваксини и за кои групи от населението ще се прилагат. Тъй като вариантът Делта води до заразяване и при напълно ваксинирани хора, много американци настояват да получат и бустерна доза. Поставянето на бустерни дози може да стартира в седмицата, започваща на 20 септември. В речта си Байдън предупреди, че в момента САЩ са „в трудна отсечка от пътя и тя може да продължи известно време“. Срещу мерките в плана веднага се обявиха от Републиканската партия. Планът вероятно ще се сблъска и с правни предизвикателства и ще минат месеци преди да бъде усетен ефектът от новите мерки, посочва „Ройтерс“.

 

 

 

Посланието ми към неваксинираните американци е: Какво чакате още? Какво трябва да видите? Направихме ваксинациите безплатни, безопасни и удобни. Ваксината има одобрение на регулатора. Над 200 милиона американци получиха поне една доза. Бяхме търпеливи, но нашето търпение се изчерпва, каза Джо Байдън.

САЩ

More in САЩ

phpjv6wyi_559x345

„Бяхме достатъчно търпеливи“: Байдън въвежда задължителна ваксинация на федералните служители

септември 10, 2021
terakt11_1

Байдън разпореди: САЩ публикуват тайните за атентата на 11 септември 2001 г.

септември 4, 2021
80612b774fc8464b89fd86d71b2e3244

„Ройтерс” разкри думи на Байдън към Гани: Не е важна истината, а как ще го възприемат!

септември 1, 2021
photo_verybig_205976

Скандал в Белия дом! Байдън заспа на важна среща, видео взриви интернет (ВИДЕО)

август 29, 2021
0980c29855d347799785736b72b1ec7e

Байдън даде на военните свобода на действията срещу „Ислямска държава“

август 27, 2021
ТРЪМПClMyEJxWAAAmTNL

Тръмп: В Афганистан се случва не изтегляне на американски войски, а капитулация

август 22, 2021