САЩ

Военните в САЩ тайно спрели достъпа на Тръмп до ядрените оръжия, защото решили, че е луд и опасен

Военните в САЩ тайно спрели достъпа на Тръмп до ядрените оръжия, защото решили, че е луд и опасен

ТРЪМПphprxigmz_800x

 

 

Тръмп не е имал възможност да изстреля ядрени ракети с едно натискане на червеното копче на ядреното куфарче.

 

 

След щурмуването на Капитолия на САЩ на 6 януари, началникът на Генералния щаб на щатската армия Марк Мили е взел тайни предпазни мерки, за да ограничи правомощията на тогавашния президент Доналд Тръмп по отношение на ядрените оръжия, съобщиха CNN и Washington Post, позовавайки се на все още непубликувана книга, която се занимава с края на президентството на Тръмп, предаде България он ер.

 

 

Известният разследващ журналист Боб Уудуърд и дългогодишен кореспондент на Washington Post Робърт Коста пишат в „Peril“ (Опасност), че Мили е бил разтърсен от щурма на привърженици на Тръмп на Капитолия. Затова той е свикал поверителна среща с отговорните командири на 8 януари, за да гарантира, че без негово съгласие не може да има военна офанзива.

 

 

„Каквото и да ви бъде наредено, вие спазвате процедурата. Вие организирате процеса. И аз съм част от процеса“, е казал Мили. Твърди се, че веднага след това Мили е питал всички участници директно дали са го разбрали.

 

 

 

Според журналистическите материали авторите на книгата, която трябва да бъде публикувана на 21 септември, също са разполагали със стенограма от телефонен разговор между Мили и председателя на Камарата на представителите, демократа Нанси Пелоси. Пелоси е казала в разговор на 8 януари пред Мили за Тръмп: „Знаеш, че е луд. Той е луд от дълго време“. Твърди се, че Мили, който беше назначен от Тръмп през 2019 г., е отговорил: „Съгласен съм с теб по всички точки“.

 

 

Пелоси, която заема третия по важност пост в САЩ, публикува по онова време и прессъобщение след телефонното обаждане. Тогава тя заяви, че е разговаряла с Мили, за да попречи на „нестабилен президент“ да „започне военни удари“ или да разпореди „ядрена атака“.

 

 

 

Загубилият изборите републиканец Тръмп „не може да бъде по-опасен и ние трябва да направим всичко по силите си, за да защитим хората в Америка и да защитим демокрацията“, каза тогава Пелоси.

 

 

 

Въпреки поражението си на изборите на 3 ноември 2020 г. Тръмп остана президент на САЩ до 20 януари, както е предвидено в конституцията, и по този начин е и главнокомандващ на въоръжените сили. Строго погледнато, военните не могат открито да се противопоставят на заповедите му.

САЩ

More in САЩ

big_1505

Байдън обяви, че обмисля дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през следващата година

ноември 18, 2021
big_24

Републиканците в Конгреса на САЩ поискаха налагане на санкции срещу Газпром

ноември 17, 2021
big_screensh_3_

САЩ предупреди съюзниците си в Европа: Гответе се за руско нахлуване в Украйна

ноември 13, 2021
phpnuk3oj_559x345

Съд в САЩ поряза Байдън, потвърди спирането на задължителните ваксинации в големи компании

ноември 13, 2021
5d525f40d835aff04f1ca016f97afb56

Щатски съд поряза Байдън, отмени задължителната ваксинация в големите компании

ноември 6, 2021
kraen-srok-za-vaksinacia-sreshtu-covid-19-do-4-anuari-1

Краен срок за ваксинация срещу COVID-19 – до 4 януари!

ноември 4, 2021