ОБЩЕСТВО

Граждани предупреждават за екокатастрофа край заседналия кораб, институциите отричат

Граждани предупреждават за екокатастрофа край заседналия кораб, институциите отричат

 

3225c939c71e4c18b43f99fd177753df

 

Положението на Камен бряг е критично

 

 

Все повече граждани смятат, че заседналият на Камен бряг кораб е разлял гориво и съществува опасност от екокатастрофа, ако не се предприемат спешни мерки. Официалното мнение на институциите е противоположно – нищо сериозно не се е случило до момента и няма кой знае какви рискове.

 

 

МОСВ: Няма замърсяване в морето край заседналия кораб

 

 

 

Видимо е, че от кораба има разлив. 3300 тона урея има в него. Уреята попаднала в морето в подобна концентрация предизвиква бурен цъфтеж на фитопланктона, което продуцира и като реакция токсин, изключително опасен за морските обитатели, включително и птици. Когато се натрупа в тях може да доведе до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели„, предупреди фейсбук групата „Да запазим Корал“.

 

 

 

Мнение в социалните мрежи изрази и водолазът Найден Недев: „Днес, 25.09.2021 г., направих независим граждански оглед под вода на състоянието на „Vera Su“, заседнал на Камен Бряг. Изтичане на товара от торове има. Решение също има: трябва да се мобилизира обществото и да се предприемат незабавни мерки за разтоварването му – на ръка с малки лодки в залива Болата и въжена линия, която да вади напълнените чували на брега„.

Борислав Сандов от „Зелено движение“ пък смята, че ситуацията е критична и за самия екипаж. Днес той бе в Камен Бряг и обобщи срещите си там в гневен пост във “Фейсбук”:

 

 

 

Най-добре е да взривим рифа, за да изтеглим кораба“ – тези думи изрече днес пред мен и свидетели зам.областния управител на Добрич Здравко Здравков (БСП). Бях втрещен от казаното. Попитах го дали знае колко взривоопасни са азотните торове, натоварени на кораба. Дали този човек е гледал какво се случи в Бейрут наскоро от взрив на такива торове на пристанището?

 

 

 

Осъзнавайки какво е нивото на управлението на институции на местно ниво, говорих с множество експерти, а впоследствие с Министъра на околната среда и водите и с Премиера. Обяснил съм всички рискове и защо е важно да се сформира кризисен щаб и да се действа спешно.

 

 

 

Стефан Янев бе наясно с две от алтернативите за бързо разтоварване на товара и горивото, като аз предложих още две. Като цяло е невъзможно да влезе голям кораб и корабен кран до мястото, защото е в плитчините и има рифове.

 

 

 

Затова алтернативите са: разтоварване на малки лодки и баржи; разтоварване към сушата (около 60 м.) чрез въжена линия; разтоварване чрез хеликоптер; и класическо разтоварване в дълбоки води, след като в корабът са раздути въздушни възглавници и е издърпан с влекач. Премиерът ме увери, че ако до утре собственикът на кораба не е предприел нужните действия, държавата ще се намеси и ще стартира някой от спасителните планове.”

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMG_20211205_225050

И това, ако е живот….Да си депутат с функция кенефопридружител

декември 5, 2021
мсМСphppts3zt_800x

Ето го списъкът на кабинета „Петков“ министър по министър

декември 5, 2021
big_1090

Любен Дилов, ГЕРБ: Бойко Рашков е човек, който разделя обществото, не го щем за министър

декември 5, 2021
big_big_big_big_8_4_

Петър Волгин: Озаптете Кирил Петков

декември 5, 2021
big_big_screensh45

Дават ви на НАП, ако теглите 10 хиляди лева от банката

декември 5, 2021
da7f3cfa0d9d9c1d4612660c40cbcc69

Кой кое министерство взима?

декември 5, 2021