Европа

Европарламентът: Еднополовите бракове трябва да бъдат признати в целия ЕС

Европарламентът: Еднополовите бракове трябва да бъдат признати в целия ЕС

едно560x315
Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИК семействата и еднополовите двойки при упражняването на основните им права. Те трябва да имат същата свобода на движение и правото на събиране на семейството като останалите.
В резолюция относно правата на ЛГБТИК лицата в ЕС (приета с 387 гласа „за“, 161 „против“ и 123 „въздържал се“) Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в ЕС.

Българското гласуване е изненадващо шарено, като демократът Радан Кънев гласува заедно „за“ със Сергей Станишев и Елена Йончева, както и с депутатите в ЕП от ДПС, а ГЕРБ и ВМРО са от другата страна на барикадата с вот „против“ и „въздържали се“, пише lupa.bg

 

 

 

Въздържаха се представителите на ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков. Против резолюцията гласуваха техните съпартийци Асим Адемов, Александър Йорданов, Емил Радев и Ева Мейдел, както и Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО.

 

В резолюцията се посочва, че еднополовите бракове или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

 

 

След решението на Съда на Европейския съюз по случая „Coman & Hamilton“, в което се установява, че разпоредбите за „съпрузите“ в Директивата за свободното движение се прилагат и за еднополовите двойки, Комисията следва да предприеме действия по правоприлагане срещу Румъния, където правителството не е актуализирало националното законодателство, за да отрази това решение, настояват членовете на ЕП.

 

 

 

Резолюцията също така призовава всички страни от ЕС да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители. В по-общ план членовете на ЕП искат ЛГБТИК семействата да имат същото право на събиране на семейството като разнополовите двойки и техните семейства. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, евродепутатите настояват, че семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия ЕС.

 

 

 

Накрая, членовете на ЕП отбелязват дискриминацията, на която са подложени ЛГБТИК общностите в Полша и Унгария. Парламентът призовава за по-нататъшни действия от страна на ЕС (процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти) срещу тези държави.

 

 

Дир бг, Лупа бг

Европа

More in Европа

МИЦО699c9027a20d41829ea86544d0011227

С държавни субсидии Гърция спира поскъпването на тока, у нас цените са отвързани и летят

септември 13, 2021
daniia-otmeni-vsichki-ogranicheniia-978

Дания отмени всички ограничения, въведени заради коронавируса

септември 11, 2021
5d525f40d835aff04f1ca016f97afb56

От понеделник в Гърция: Който не е ваксиниран, няма право да ползва обществения транспорт

септември 10, 2021
es-otnovo-prouchva-gugal-1

ЕС отново проучва Гугъл за монопол

септември 9, 2021
big_beach_Sp_SAe1a

Не стихват протестите срещу здравния паспорт във Франция. Искат оставката на Макрон

септември 5, 2021
dania-sviri-otboi-koronavirusat-veche-ne-e-zaplaha-za-obshtestvoto-1

Край! Италия въвежда задължителна ваксина за всички

септември 3, 2021