Политика

Излезе втори доклад, който довършва Кристалина Георгиева: СБ взимала пари от държави, за да подобри рейтинга им

Излезе втори доклад, който довършва Кристалина Георгиева: СБ взимала пари от държави, за да подобри рейтинга им

 

0f7c9e12a2264184838daeb92b05bf48

 

 

 

Световната банка е взимала пари от държави, за да подобри рейтинга им

 

 

Втори доклад разобличава манипулациите на данни при изготвянето на класацията “Да правиш бизнес” (Doing Business) на Световната банка, информира Труд

 

 

 

Миналата седмица Световната банка публикува доклад на адвокатската кантора “Уилмър Хейл”, в който директно е посочено, че Кристалина Георгиева, която сега е управляващ директор на МВФ, докато е била изпълнителен директор на Световната банка е оказвала натиск върху служители на банката, така че позицията на Китай в класацията да бъде повишена.

 

 

 

 

Няколко седмици преди Световната банка да се откаже от изготвянето на доклада си “Да правиш бизнес”, група от външни съветници е препоръчала преразглеждане на рейтингите, за да се ограничат усилията на някои страни за манипулиране на техните резултати, съобщи агенция Ройтерс.

 

 

 

Анализът от 84 страници е изготвен от високопоставени учени и икономисти, в това число и бившият колумбийски финансов министър.

Докладът е публикуван на сайта на Световната банка в понеделник, около три седмици, след като е бил връчен на главния икономист на банката Кармен Райнхарт, пише Ройтерс. Анализът е подготвен от група, сформирана от банката през декември 2020 г., след като серия от вътрешни одити е разкрила нередности в данните в докладите за КитайСаудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.

 

 

 

В доклада се отправя призив за отстраняване на нередностите и за реформи с цел постигане на “методологичната честност” на класацията “Да правиш бизнес”. В доклада се говори за “модел на правителствени усилия за намеса” в резултатите в класацията за минали години.

 

 

 

 

Експертите са разкритикували класацията “Да правиш бизнес” заради липсата на прозрачност относно съществените данни и въпросниците, използвани за калкулиране на рейтингите, призовали са за издигане на “защитна стена” между екипа, изготвящ класацията и останалите дейности на Световната банка.

 

 

 

“Бяхме информирани за многократни случаи, при които национални правителства са се опитали да манипулират резултатите в класацията, упражнявайки натиск върху индивидуални лица, допринасящи за изготвянето ѝ”, пише в доклада, като се визират адвокати, счетоводители или други професионалисти.

 

 

 

Авторите на прегледа призовават Световната банка да спре да продава консултантски услуги на правителства с цел подобряване на рейтинга на страните, отбелязвайки, че това представлява очевиден конфликт на интереси. “Световната банка не трябва едновременно да оценява бизнес средата на страните, докато приема плащания, за да консултира страните как да подобрят техните оценки”, казват авторите на доклада.

 

 

 

Световната банка предлага подобни услуги на редица страни, в това число и на някои, които са замесени в разследването за манипулиране на данни, като Китай и Саудитска Арабия, посочват в доклада.

 

 

 

В него се припомня, че през декември миналата година един вътрешен одит е показал, че ръководството на Световната банка е упражнило натиск върху 9 от 15 служители да манипулират данни в изданията на класацията “Да правиш бизнес” през 2018 г. и 2020 г. в полза на Саудитска АрабияОАЕ и Китай, докато Азербайджан е бил изваден от топ 10.

 

Труд, Дунав мост

Политика

More in Политика

1632472016

Карадайъ обвини Радев и Рашков в „комунистическо мракобесие“, с което искали да спечелят изборите

септември 24, 2021
991-ratio-georgi-panajotov

Вдовицата на подп. Терзиев „стреля от упор“ пред министъра, иска имена и документи (НА ЖИВО)

септември 24, 2021
rashkov-1

Рашков: Гешев е безконтролен, не позволява нито един процес срещу бившите управляващи

септември 24, 2021
2434752

Кадиев разобличи твърдение от сайта на Валерия Велева, че Кирил Петков не е харвардски възпитаник

септември 23, 2021
phpewikay_559x345

Economist с разгромяваща статия за Кристалина Георгиева, иска незабавната й оставка

септември 23, 2021
big_30_1

Заляха Кирил Петков с кофа вода в Пловдив докато дава интервю, той обеща предизборно споразумение с Христо и Мая

септември 23, 2021