Здраве

Първи признаци на сърдечен арест

Първи признаци на сърдечен арест

sarce1

 

 

 

Не винаги сърдечният удар се развива с появата на болка в областта на гърдите. Често пристъпът може да се предхожда от неприятни усещания, на които много пациенти не обръщат внимание или издържат, надявайки се, че ще преминат бързо и това е грешка.

 

 

 

Сърдечният арест е внезапна загуба на кръвообращение, причинена от недостатъчното изпомпване на сърцето. Симптомите включват загуба на съзнание, нарушено дишане или липса на такова.

 

 

 

Някои хора може да усетят болка в гърдите, недостиг на въздух или гадене преди настъпването на сърдечния арест. Ако не се вземат мерки до няколко минути, състоянието обикновено довежда до смърт, пише Zdrave.to.

 

Това е особената коварност на тези усещания. Наистина, при силна болка, човек реагира незабавно. Някой дори отдават това усещане на коронавирусна инфекция, отбеляза кардиоложката, кандидат на медицинските науки Анна Кореневич.

 

 

 

„Повече от 50% от хората, които са приети в болница с инфаркт, не обръщат внимание на дискомфорта в гърдите навреме. Не болка, а неприятно усещания. Дори самите пациенти ме коригират и казват, че нищо не ги боли. Натиск, имам напрежение в гърдите, казват те. Това странно усещане не се възприема като болка “,- обяснява експертката.

 

 

 

Тихите симптоми на инфаркта

 

 

 

Тревожен симптом, от който също се оплакват някои пациенти, е тежестта или паренето в лявата и дясната ръка.

 

 

Тя обясни, че мнозина свързват подобен дискомфорт с нарушена белодробна функция. Нещо повече, на фона на пандемията от коронавирус, когато са засегнати белите дробове, хората често бъркат. Както отбелязва кардиоложката, горните симптоми не са свързани с коронавирус, а са характерни за сърдечен удар.

 

 

 

„Ако тези неприятни усещания продължават повече от десет минути, тогава това е причина незабавно да потърсите лекарска помощ“, подчерта още веднъж Анна Кореневич, уточнявайки, че е необходимо да вземете мерки дори ако човек се чувства нормално в покой.

 

 

 

Факт е, че животозастрашаващият дискомфорт често възниква по време на физическо натоварване. Например, при изкачване на стълби.

Здраве

More in Здраве

virus3-pixa

Нова надежда: В Израел създадоха лекарство-чудо, което вдига болен от Ковид-19 за 5 дни

септември 6, 2021
virus3-pixa

Ново проучване: Covid-19 не е респираторно, а съдово заболяване

август 25, 2021
phpyvnkin_559x345

Ето какво включва пакетът за домашно лечение на COVID-19 – безплатен за здравно осигурените

август 20, 2021
бира7cbb64dd7e72422891586c9df97d128f

Русенка: Притеснявам се за мъжа ми, пие по 4 литра бира дневно

август 2, 2021
maxresdefault

Д-р Дейвид Прайс от Ню Йорк с пет прости съвета, които предпазват от коронавируса

август 1, 2021
b518724db1e24b258c862329d4797a85

Кои хора не бива да ядат домати?

юли 17, 2021