Здраве

Първи признаци на сърдечен арест

Първи признаци на сърдечен арест

sarce1

 

 

 

Не винаги сърдечният удар се развива с появата на болка в областта на гърдите. Често пристъпът може да се предхожда от неприятни усещания, на които много пациенти не обръщат внимание или издържат, надявайки се, че ще преминат бързо и това е грешка.

 

 

 

Сърдечният арест е внезапна загуба на кръвообращение, причинена от недостатъчното изпомпване на сърцето. Симптомите включват загуба на съзнание, нарушено дишане или липса на такова.

 

 

 

Някои хора може да усетят болка в гърдите, недостиг на въздух или гадене преди настъпването на сърдечния арест. Ако не се вземат мерки до няколко минути, състоянието обикновено довежда до смърт, пише Zdrave.to.

 

Това е особената коварност на тези усещания. Наистина, при силна болка, човек реагира незабавно. Някой дори отдават това усещане на коронавирусна инфекция, отбеляза кардиоложката, кандидат на медицинските науки Анна Кореневич.

 

 

 

„Повече от 50% от хората, които са приети в болница с инфаркт, не обръщат внимание на дискомфорта в гърдите навреме. Не болка, а неприятно усещания. Дори самите пациенти ме коригират и казват, че нищо не ги боли. Натиск, имам напрежение в гърдите, казват те. Това странно усещане не се възприема като болка “,- обяснява експертката.

 

 

 

Тихите симптоми на инфаркта

 

 

 

Тревожен симптом, от който също се оплакват някои пациенти, е тежестта или паренето в лявата и дясната ръка.

 

 

Тя обясни, че мнозина свързват подобен дискомфорт с нарушена белодробна функция. Нещо повече, на фона на пандемията от коронавирус, когато са засегнати белите дробове, хората често бъркат. Както отбелязва кардиоложката, горните симптоми не са свързани с коронавирус, а са характерни за сърдечен удар.

 

 

 

„Ако тези неприятни усещания продължават повече от десет минути, тогава това е причина незабавно да потърсите лекарска помощ“, подчерта още веднъж Анна Кореневич, уточнявайки, че е необходимо да вземете мерки дори ако човек се чувства нормално в покой.

 

 

 

Факт е, че животозастрашаващият дискомфорт често възниква по време на физическо натоварване. Например, при изкачване на стълби.

Здраве

More in Здраве

big_photo_verybig_209510

Д-р Ботев: У нас има лекарство, което е 100% ефективно срещу COVID-19

ноември 21, 2021
big_6132

Акад. Ваньо Митев: Има познати лекарства, които бързо удрят по Ковид, не се стига до болница

ноември 9, 2021
d49af31349224204b045a3fe4c5f997b

Рецепта за домашен тоник, който убива инфекциите в тялото

ноември 7, 2021
jpeg_20201112_224411

Откриха ген, удвояващ риска от смърт при заразяване с Covid-19

ноември 6, 2021
phps0zdvs_559x345

Как новото хапче на Merck лекува COVID? Великобритания е първата, която го одобри

ноември 5, 2021
lekar-nazova-smartonosen-simptom-covid-562

Лекар назова смъртоносен симптом на COVID-19, който често се пренебрегва

ноември 2, 2021