Политика

Радев пред ООН: Загрижени сме от ситуацията в Афганистан, Близкия изток и Украйна

Радев пред ООН: Загрижени сме от ситуацията в Афганистан, Близкия изток и Украйна

 

radev-pred-oon-zagrijeni-sme-ot-situaciata-v-afganistan-blizkia-iztok-i-ukraina-1

 

 

„Най-спешните задачи пред нас са: предотвратяване разпространението на коронавирус; възстановяването на световната икономика, на фона на нарастващите икономически различия; измененията на климата и устойчивото развитие; борбата с тероризма и трансграничната престъпност, както и за повишаване на киберсигурността“.

 

 

 

Това заяви българският президент Румен Радев в предварително записаната си реч на видеообръщение пред Общото събрание на ООН, предаде news.bg.

 

 

„Ние подкрепяме задълбочаването на стратегическите партньорства на Европейския съюз (ЕС) по целия свят, както и по-активното му ангажиране с трети държави и регионални организации, увери той. Жизненоважно е всички да подкрепяме и да сме солидарни с най-уязвимите страни и хора по целия свят, под ръководството на ООН и Световната здравна организация. България споделя своите излишни доставки на ваксини чрез механизмите на ЕС и на двустранна основа.

 

 

Той засегна в речта си специално предизвикателствата пред мира и сигурността за България. Страната ни е загрижена от ситуацията в Афганистан, Близкия изток, продължаващата криза в Украйна. Като държава-членка на ЕС България подкрепя ангажимента да се работи с международни партньори по трайни решения за афганистанските бежанци. В знак на солидарност взехме решение да получим до 70 афганистански граждани, които са работили за мисии на България, ЕС или НАТО, както и техните семейства.

 

 

 

Нека сега да се обърна към Близкия изток. Осъждаме ракетните атаки срещу Израел. Дълбоко сме обезпокоени от насилието в окупираната палестинска територия след смъртоносната ескалация на насилие между Израел и бойците в Газа по-рано тази година. Мирният процес няма алтернатива. Призоваваме и двете страни към сдържаност, въздържане от провокации и преговори за мир. България оценява високо работата на Агенцията на ООН по въпросите на палестинците и ще продължа да я подкрепят както политически, така и финансово.

 

 

 

България продължава да призовава за разрешаване на кризата в Украйна въз основа на пълно и цялостно прилагане на Минските споразумения.

 

 

 

В контекста на продължаващата пандемия трябва да гарантираме зачитането на правата на човека, тъй като те са от изключително значение за постигане на сигурност, просперитет и мир. Защита на правата на децата са ключов приоритет на моята страна по отношение на правата на човека, като имат силен характер акцент върху приобщаващото образование за деца с увреждания и процеса на деинституционализация.

 

 

 

Освен това ние настояваме за овластяването на жените и момичетата насърчаване на правата на хората с увреждания, както и борба с антисемитизма, ислямофобия и реч на омразата“, каза още Радев.

 

Нюз бг, Факти бг

Политика

More in Политика

big_big_screensh45

Дават ви на НАП, ако теглите 10 хиляди лева от банката

декември 5, 2021
da7f3cfa0d9d9c1d4612660c40cbcc69

Кой кое министерство взима?

декември 5, 2021
big_12612

Съкращават 30 хиляди чиновници

декември 5, 2021
d609bd8f3c0e8e9dcfb7b9ddda3ad0e5

Демерджиев: Цацаров може да бъде отстранен като шеф на КПКОНПИ до месец

декември 5, 2021
7548a036a95a42dd87176d69b95e1d18

Ицо Хазарта: Депутат от ДПС ходи в тоалетната с Пеевски всеки път

декември 5, 2021
big_big_Atanas_Mangyrov_1_

БЛС ще разследва доцент Мангъров, говорел неверни твърдения за вируса и ваксините

декември 5, 2021