Политика

Сенатори с писмо до Байдън за Кристалина Георгиева, настояват за пълна отчетност

Сенатори с писмо до Байдън за Кристалина Георгиева, настояват за пълна отчетност

kristalina_georgieva
Високопоставени американски сенатори призовават за ”пълна отчетност” около спора за подправени данни на Световната банка (СБ), в който бе въвлечена Кристалина Георгиева, понастоящем управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предава Ройтерс.

Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, са изпратили писмо до президента Джо Байдън. Те призовават той да нареди на американското Министерство на финансите „да осигури пълна отчетност“ с необходимото усърдие и бързина, предава БТА.

 

 

 

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ от 2019 г., отхвърли заключенията на външно разследване, проведено от американската юридическа кантора WilmerHale, че докато е била на ръководен пост в СБ през 2017 г., е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай, за да се класира страната на по-предно място в класацията „Doing Business“ за 2018 г.

 

 

Тя на свой ред обяви, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в индекса. Това би подобрило значително позициите на страната в ежегодната класация на банката.

 

 

 

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той постна туит в нейна подкрепа.

 

 

 

„Винаги е хубаво да видя (Кристалина) Георгиева от МВФ. МВФ показа истинско лидерство при раздаването на паричните резерви на страните членки“, писа Домбровскис.

 

 

 

Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс,

 

 

 

До този момент американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове, осигуряващи на САЩ доминираща роля в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, не е казало нещо повече по темата, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

Говорителка на министерството не коментира твърденията на Bloomberg, че министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приеме телефонни обаждания от шефката на МВФ, откакто скандалът е избухнал преди 10 дни. Личен говорител на Георгиева също отказва коментар.

 

БТА, Фрог нюз

Политика

More in Политика

ДОНЕВphpbzmhmy_559x345

Готви се увеличение на минималната заплата

септември 28, 2021
big_ffgyu

Луна: Ще се откажа от всички привилегии, Луна се кандидатира да даде, не да взема

септември 28, 2021
ruskoto-posolstvo-jalko-e-che-tozi-cinichen-akt-be-izvarshen-ot-vnuk-na-antifashist-i-geroi-na-sssr-1

Руското посолство: Жалко е, че този циничен акт бе извършен от внук на антифашист и Герой на СССР

септември 28, 2021
phpkml1op_559x345

Радев: Изборите ще бъдат истинско изпитание, изкривен е мажоритарният характер на президентския вот

септември 27, 2021
big_33

Методиев: Шансовете на Румен Радев за втори мандат намаляват с всеки ден, по-скоро няма да бъде избран

септември 27, 2021
a41b330c2bf3b3241836ad94123cd474

Над 200 обществени личности издигат Радев и Йотова за втори президентски мандат (ВИДЕО)

септември 27, 2021