Политика

Стоилов: Няма как да пренебрегнем лявото и дясното в политиката. Който го казва, обикновено е десен

Стоилов: Няма как да пренебрегнем лявото и дясното в политиката. Който го казва, обикновено е десен

php5cjtxv_559x345

 

 

 

Прикритие на истинските проблеми е да казваш, че няма ляво, няма дясно. Няма как да пренебрегнем лявото и дясното като основни ориентири в политиката. Този, който казва, че няма разлика, обикновено е десен. Винаги партиите получават по-благосклонно отношение и аз се надявам, че българската политика няма да остане провинциална. На нас ни е необходим нов преход, а не като този, който се влачи през последните 30 г.

 

 

 

Това обяви правосъдният министър Янаки Стоилов пред БНТ по повод изказването на Кирил Петков за използване на десни инструменти за леви цели при правенето на политика.

Стоилов бе категоричен, че проблемите не бива да се прикриват.

 

 

„Стремежът към свръхпечалби застрашава живота на планетата. Социалистите трябва да действат в среда на конкуренция. Сега сме най-дясната страна в Европа“, посочи той.

 

 

 

И допълни, че би искал изборът на председател на Върховния касационен съд да е авторитетен. Ако някои членове на Висшия съдебен съвет си подадат оставките, това ще продължи процеса на делегитимация, бе категоричен правосъдният министър.

В средата на юни двама членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет – Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, подадоха оставки, а преди три дни съдии поискаха техните представители във ВСС Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова да напуснат съвета като начин да бъде прекратен предсрочно мандатът му.

 

 

 

 

„Очаквам не само във ВСС, а изобщо в юридическите среди да се обсъждат подходящи кандидати (за ВКС). За мен процедурата е малко по-дълга, отколкото това е оптимално. Един месец е времето за издигане на кандидати, а изборът ще стане през януари. Освен това не трябва да пренебрегваме факта, че предстоят избори в средата на ноември“, каза проф. Стоилов.

 

 

 

Той напомни, че в момента има две допуснати за разглеждане дела по негова инициатива – едното пред ВАС, защото ВСС недопустимо е отклонил произнасянето по същество за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Другото е пред Конституционния съд за възможността министърът да иска оставката на обвинител №1 при определени условия.

 

 

 

Служебният министър допълни, че вчера е имал среща с представителите на LIBE и това е част от политическия пейзаж да се води диалог с ЕС. По думите му оценката на евродепутатите е открита – липсват достатъчно усилия за борбата с корупцията по високите етажи на властта.

 

БНТ, Оф нюз

Политика

More in Политика

мсМСphppts3zt_800x

Ето го списъкът на кабинета „Петков“ министър по министър

декември 5, 2021
big_1090

Любен Дилов, ГЕРБ: Бойко Рашков е човек, който разделя обществото, не го щем за министър

декември 5, 2021
big_big_screensh45

Дават ви на НАП, ако теглите 10 хиляди лева от банката

декември 5, 2021
da7f3cfa0d9d9c1d4612660c40cbcc69

Кой кое министерство взима?

декември 5, 2021
big_12612

Съкращават 30 хиляди чиновници

декември 5, 2021
d609bd8f3c0e8e9dcfb7b9ddda3ad0e5

Демерджиев: Цацаров може да бъде отстранен като шеф на КПКОНПИ до месец

декември 5, 2021