САЩ

Байдън обяви война на неваксинираните: Бяхме достатъчно търпеливи, но търпението ни се изчерпва

Байдън обяви война на неваксинираните: Бяхме достатъчно търпеливи, но търпението ни се изчерпва

 

phpjv6wyi_559x345

 

 

Американският президент Джо Байдън обяви серия от мерки срещу Ковид-19, които изискват заетите в големите частни компании с над 100 души персонал да се ваксинират или да се подлагат на седмични тестове. Въвежда се и задължителна ваксинация за милиони федерални служители.

 

 

Речта на Байдън и новите мерки представляват най-агресивните предприемани досега стъпки, които да подтикнат американците да се ваксинират, коментират агенциите.

 

 

Байдън обеща „лято на свободата“ от вируса, но вместо това се стигна до настъпление на Делта варианта.

 

 

Заповедта на президента засяга около 80 милиона американци. Държавният глава използва цялата мощ на изпълнителната власт за да накара сънародниците си да се имунизират.

 

 

 

Скоро ще бъде обявен и план за предоставяне на платен отпуск за ваксиниране, така че да отпаднат притесненията за отсъствие от работа заради поставянето на инжекцията или за възстановяване от страничните ефекти. Досега напълно ваксинирани са 53% от американците.

 

 

 

Планът предвижда преподавателите и служителите, работещи с малки деца от семейства с ниски доходи, в училищата на министерството на отбраната и в Бюрото за образователни програми на индианците, да бъдат ваксинирани. Президентът призова също всички американски щати да въведат изисквания за ваксиниране за всички работещи в училищата. Планът на президента Байдън предвижда също на спортни обекти, в големи концертни зали и на други места, където се събират много хора, посетители да бъдат допускани, само ако са ваксинирани или покажат скорошен отрицателен тест.

 

 

Планът предвижда двукратно увеличение на глобата за отказ от носене на маска в обществения транспорт. За първо нарушение глобата става от 500 до 1000 долара. При повторно нарушение глобата скача на 3000 долара. Изискването важи за самолети, влакове, автобуси и други видове обществен транспорт. Байдън каза,че ще подпише укази, с които ще изиска от абсолютно всички федерални служители в изпълнителната власт да се ваксинират. С друг указ същото ще се изисква и от всички работещи по договори с федералното правителство.

 

 

 

Президентът съобщи, че специалисти към здравното ведомство ще решат кога да започне поставянето на бустерни дози ваксини и за кои групи от населението ще се прилагат. Тъй като вариантът Делта води до заразяване и при напълно ваксинирани хора, много американци настояват да получат и бустерна доза. Поставянето на бустерни дози може да стартира в седмицата, започваща на 20 септември. В речта си Байдън предупреди, че в момента САЩ са „в трудна отсечка от пътя и тя може да продължи известно време“. Срещу мерките в плана веднага се обявиха от Републиканската партия. Планът вероятно ще се сблъска и с правни предизвикателства и ще минат месеци преди да бъде усетен ефектът от новите мерки, посочва „Ройтерс“.

 

 

 

Посланието ми към неваксинираните американци е: Какво чакате още? Какво трябва да видите? Направихме ваксинациите безплатни, безопасни и удобни. Ваксината има одобрение на регулатора. Над 200 милиона американци получиха поне една доза. Бяхме търпеливи, но нашето търпение се изчерпва, каза Джо Байдън.

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024