Бедствия

Безобразие! Азотен тор се разсипва в морето при разтоварването на заседналия кораб Vera SU

Безобразие! Азотен тор се разсипва в морето при разтоварването на заседналия кораб Vera SU

безобразие1632812498

 

 

 

Безобразие! Азотен тор се разсипва в морето при разтоварването на заседналия кораб Vera SU, а екоминистърът се крие от медиите

 

Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб Vera SU, натоварен с азотен тор.

 

 

 

Малко след това акцията по претоварването е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от азотния тор отива в морето.

 

 

 

От кадри, разпространени във „Фейсбук“ от специализираното издание Maritime.bg се вижда, че торът, който е в насипно състояние, се изгребва с копа тип „щипка“ и така частично се изсипва в морето, показа Нова тв.

 

 

 

 

Във видео на живо във Фейсбук от групата Maritime.bg показаха процеса по разтоварването на заседналия кораб, а потребители коментират, че опасността от екокатастрофа вече е съвсем реална.

 

 

 

Всички обещания как страната ни е мобилизирала целия ресурс, за да освободи заклещения кораб край бреговете на Камен бряг от страна на властта и на компетентните органи се оказаха или прах очите, или сериозно притеснение за това, с какви съоръжения разполага страната ни.

 

 

 

 

Водещият на сутрешния блок по Нова ТВ Виктор Николаев днес разкри, че медията е потърсила служебния екоминистър Асен Личев, но от екипа му са отказали участие и са изпратили вяли отговори.

 

 

 

Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, също е заседнала, съобщи междувременно БНТ. „Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване“, заяви Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. По думите му, вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата.

 

 

 
Според информация на БНТ целта на акцията е да се отнеме поне половината от товара от 3300 тона азотни торове, които е превозвал „Вера Су“, за да може да се вдигне носът и да се премести корабът.

 
Акцията по разтоварването започна след 7 дни изчакване на действия на собственика на плавателния съд и данни за изтичане в морето на товара от азотни торове, които имат силно вредно въздействие върху морските организми.

 

 

 

Едва в неделя бе официално издадена заповед на транспортния министър за спешни действия на администрацията заради риск за човешкото здраве и околната среда.

 

 

 

 

Вчера стана известно, че забавянето на официалната реакция най-вероятно е било причинено от първоначална заповед на началника на варненското пристанище, който въпреки риска от замърсяване е дал на собственика на кораба срок от 1 месец за изтегляне.

 

 

Според анализи на природозащитника и депутат в 46 Народно събрание Борислав Сандов и на морския еколог д-р Димитър Беров заплахата от изтичащия азот ще има трайни и сериозни последици за морския живот по българското Черноморие. Азотните торове предизвикват еутрофикация на водата – тоест, заради повишеното количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията, има засилена биологична продуктивност. Нарушава се балансът на микроорганизмите, има засилен цъфтеж на водорасли, по-младите риби се задушават, а възрастните и дънните губят хранителната база.

 

 

 
Замърсяването с азот е обект на множество нормативни актове, а товарът от 3 000 тона, които могат да бъдат изпуснати при очаквано морско вълнение, се равнява на годишното замърсяване от голям морски град което не е толкова концентрирано и поради това не вреди в толкова голяма степен.

 

 

 

 

„Трофично състояние – Когато водните обекти са замърсени с големи количества подхранващи вещества от канализацията или торове, те могат да причинят еутрофикация. Тя представлява ускорено развитие на плевели и водорасли, които затлачват и обезцветяват водите, като разрушават нормалните екосистеми и лишават рибата от кислород“, пише Иван Иванов, цитиран от Дневник.

 

„Вера Су“ е укрепен с резервни котви, за да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка. Вчера след обяд бе извършен водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен бе и втори допълнителен оглед, при който бе определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран.

 

От категорията

Георги Киряков: Вървим към още една патова политическа ситуация

-1595314289.jpg

Няма парламентарна математика, която да даде ясния отговор, че правителство ще …

28 септ. 2021 | 09:16

Ева Майдел: Има свирепа криза, а правителството е заето да гони ГЕРБ от НДК

-1604663570.png

Докато все повече европейски държави отменят ограничения за КОВИД, ние говорим …

28 септ. 2021 | 12:02

Мариана Попова с COVID, мъжът ù в НДК за номинацията на Радев за втори мандат

Сн. БТА-1632818390.jpg

От много време се тестваме често вкъщи. Не сме си позволили да излезем да …

28 септ. 2021 | 11:39

Румен Радев награди Вера Кирова и Иван Тенев с Почетния знак на държавния глава

-1632816900.jpg

Постиженията на българските творци смело могат да бъдат наречени духовна мисия …

28 септ. 2021 | 11:14

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023