Политика

Вдовицата на подп. Терзиев „стреля от упор“ пред министъра, иска имена и документи (НА ЖИВО)

Вдовицата на подп. Терзиев „стреля от упор“ пред министъра, иска имена и документи (НА ЖИВО)

991-ratio-georgi-panajotov

 

 

 

 

Разполагаме с всички факти и обстоятелства, бяха проведени беседи с всички участници в учението, бяха разчетени данните от радарите в района му, беше разчетена и самата черна кутия, а докладът от това бе публикуван. Действахме в условия на максимална прозрачност, във всеки момент обществеността бе информирана какво и как правим.

 

 

 

Така военният министър Георги Панайотов започна пресконференцията за уточняването на фактите и обстоятелствата около катастрофата на МиГ-29 през юни, при която загина подп. Валентин Терзиев в сградата на МО. А там е и вдовицата за покойния офицер Димитрина Попова, специално поканена на разговор. Синът на военния летец също е там.

 

 

 

„Видях един български офицер, патриот, способен, достоен. Един силен и в същото време много добър човек. Затова в едно от първите си участия в телевизионните студия не успях да сдържа емоциите си, но това бе една мъжка реакция. Затова още веднъж: „Искрени съболезнования. Наистина е тежко да загубиш човек като Вальо Терзиев, а той е съпруг, баща, син и брат. Светла му памет“. Макар да не го познавах“, каза още Панайотов.

 

Той уточни, че вече е говорил няколко пъти с вдовицата на подп. Терзиев. От своя страна, тя се обърна към представителите на Военна полиция, водили доклада за катастрофата, с няколко въпроса. 

 

 

„След няколко изявления на министър Панайотов в медиите и след разкриването на данните от черната кутия, бе потвърдено, че не става въпрос за технически проблем и човешка грешка, какво означава загуба на пространствена ориентация?“.

 

 

Полк. Василев обясни, че случилото се би било квалифицирано като пилотска грешка, единствено ако пилотът е бил наясно и е осъзнавал какво се е случвало. „В последната секунда той започва стандартен доклад – да пусне ръчката за двигателя и да изключи превключвателя. Ако е съзнавал, че се намира в аварийна ситуация, той нямаше да го започне“, уточни той.

 

 

Попова настоя да разбере къде са документите от учението и научи, че те се намират във военна прокуратура. А становище за оценка на риска, особено по отношение на полета над море и липсата на пространствени ориентири извън пилотската кабина е издадено като „съпътстваща причина“ за катастрофата.

 

 

 

 

„След поразяването на целта и преместването на погледа на пилота, той би трябвало да се ориентира в приборите в кабината“, отговори полк. Василев и уточни, че в нито един момент носът на самолета не е бил изравнен с хоризонта, а подп. Терзиев не е успял да разбере, стана ясно още от думите му.

 

 

 

Попова стреля от упор Панайотов като поиска документите, внесени в НС, за катастрофата, както са били предоставени на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. „Те могат да получат информация от когото решат, за да информират обществото. Това, което предоставихме, съдържа неща, обект на прокурорска проверка и съдържат класифицирана информация. И няма да можем да ги предоставим на външни лица, опасявам се“, уточни военният министър.

 

 

 

С което на практика отказа да ги даде на вдовицата на подп. Терзиев. Той я посъветва да отправи писмено искане до военния министър, а от своя страна, щял да попита прокуратата, която трябвало да реши какъв обем от информацията може да бъде предоставен на семейството на загиналия ас.

 

 

На въпрос защо е било разрешено порязяването на цел на ниска височина при висока скорост, полк. Василев каза, че до момента на порязяването, самолетът не се е намирал в авариен режим. И отказа да назове името на ръководителя на учението, при което загина Терзиев, защото е забранено по закон.

 

 

 

Но каза, че става въпрос за неправилна преценка от наземното насочване за траекторията и действията на пилота на изтребителя, като това е било написано и в доклада. „Няма да съобщаваме имена, защото нямаме право да го правим“, отсече и министър Панайотов.

 

 

Министърът каза, че звеното във ВП, разследващо авиационните инциденти, няма право да посочва виновни, а прокуратурата е органът, който търси престъплението. „Мога да търся виновни след като прокуратурата си свърши работата чрез назначаване на служебна проверка, а такава до момента не е назначена. И второ, тя трябва да борави с документи, които да проверява. Документите са предадени на прокуратурата“, каза още Панайотов.

 

 

Димитрина Попова попита дали не може МО да си поиска копия от тях, тъй като следствието може да продължи много дълго, Панайотов обясни, че давност за тази проверка няма. „Тя се извършва 1 година след констатиране на инцидента, но времето, в което се водят следствени действия, всъщност стопира този период и проверката няма давност. Ние получихме индикации от прокуратурата, че обвинението не е съгласна с това да започнем служебна проверка, докато не си е свършила работата“, каза още министърът. Армейският шеф уточни, че можел да я предприеме, но нямало да го стори, докато прокуратурата не е завършила следствието.

 

 

Очаквайте подробности от срещата. На нея присъства и началникът на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев. 

 

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024