Политика

ГЕРБ няма да издига свой кандидат, подкрепя кандидатурата за президент на ректора на СУ Анастас Герджиков

ГЕРБ няма да издига свой кандидат, подкрепя кандидатурата за президент на ректора на СУ Анастас Герджиков

герджиковbig_11

 

 

Кандидатът, който ГЕРБ ще издигне за президент, е широко коментирана тема.

 

 

Инициативен комитет издига кандидатурата за президент на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков срещу Румен Радев, съобщи Епицентър. бг, позовавайки се на свои източници. Проф. Герджиков ще получи подкрепата на ГЕРБ, са уверили от партията на Борисов. Ректорът на СУ най-вероятяно ще бъде подкрепен и от ДПС, и от среди в БСП, както и от патриотични организациии.

 

 

 

Ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ ще бъде посочен и издигнат от Инициативен комитет, според информация на „По света и у нас“ от БНТ.

 

 

Анастас Герджиков завършва средното си образование през 1982 г. в Националната гимназия за древни езици и култури. През 1984-1985 г. следва специалност „Класическа филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През следващата година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с дипломна работа на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения“.

 

 

От 1990 г. е хоноруван, а от 1991 г. е редовен асистент по латински език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Австрия (1994 г., стипендия на Австрийската служба за академичен обмен) и в Германия (1997 г., стипендия на Германската служба за академичен обмен).

 

 

През 2001 г. получава образователната и научна степен „доктор“ (дисертационен труд „Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат“). От 2004 г. е доцент по антична литература (хабилитационен труд „Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици“). През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки“ (дисертационен труд „Огледалото на владетеля.

 

 

Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие“). От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература (хабилитационен труд „Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.”).

 

 

Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в бакалавърска и магистърска степен.

 

 

Научните интереси на Анастас Герджиков са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „Политика“.

 

 

Анастас Герджиков е бил заместник-министър на образованието и науката (2001- 2003 г.), управител на Фонд „Научни изследвания“ (2007-2008 г.) и член на специализирания съвет по литературознание при ВАК (2007-2010 г.). В периода 2010-2011 г. е заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, отговарящ за акредитация и научна дейност. От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет, отговарящ за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение. Избран е за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 17 ноември 2015 г.

 

 

 

Член е на редакционната колегия на Стратегии на образователната и научната политика и на Bulgarian Journal of Science and Еduсаtion. Владее английски, немски, френски и руски език.

 

 

На заседание на Общото събрание, проведено на 20 ноември 2019 г., проф. дфн Анастас Герджиков беше преизбран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Novini.bg

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024