Политика

Гешев определи закриването на спецправосъдието като „юридическа катастрофа“

Гешев определи закриването на спецправосъдието като „юридическа катастрофа“

086891fe27e0467d8b0b1dcc2bb1c9cb

 

 

 

Главният прокурор Иван Гешев се яви на изслушване в правната комисия в парламента.

„През последните дни слушам политическото клише – юридическа реформа. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”, каза той, цитиран от „Нова телевизия“.

 

Правната комисия разглежда днес два ключови казуса: законопроектът за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, и предложението за прехвърляне на Бюрото за защита на свидетелите към правосъдното министерство.

 

 

Депутатите влязоха спор още в първите минути на заседанието. Депутати от ГЕРБ влязоха в залата малко след като беше гласуван дневния ред и поискаха в него да бъде вкаран проект-предложение за промени в Изборния кодекс. Това обаче беше отхвърлено от председателя на комисията с аргумента, че дневният ред вече е гласуван и предложенията не са преминали през комисията, предава БНТ.

 

 

 

„Виждаме, че снощи при нарушаване на всички правила в почивката свиквате правна комисия, за да бързате, а всъщност важно е да организираме изборите така че всеки гражданин да има желание да гласува. Вие просто нямате желание … Това се прави да се угоди на президента, НС работи на ръба на Конституцията,“ каза Николина Ангелкова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

 

 

„Не се впускайте в дискусии. Да преминаваме към законопроекта. В противен случай ще саботират приемането на закона“, каза Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“.

 

 

„В момента българските граждани трябва да знаят, че нямате желание за изборите. В чие чекмедже отлежава Изборният кодекс“, попита Анна Александрова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Използват се процедурни трикове, за да не могат двата законопроекта да не минат поради ограничените срокове. Трябва да е ясно, че тази кампания се води от колегите от ГЕРБ и ДПС. Ще ставаме свидетели на много хватки, за да не стигнат до зала“, каза Атанас Славов от ПГ на „Демократична България“.

 

 

„Такава арогантност от лице говорещо за шиканиране и процедурни хватки, а вчера се изсули като цървул от заседанието и бойкотира приемането на бюджета на Здравната каса… Извинявайте за цървул, бях емоционален, но не мога да не реагирам, когато говорите неистини“, заяви Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

 

 

Според оценката на прокуратурата, това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа„. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на правната комисия, на което присъства.

 

 

 

Според оценката на прокуратурата, това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа. Резултатът, до който ще доведе, е застрашаване на защитаваните свидетели от мафията, смачкване на най-важните дела в държавата фактически и практически, говоря за дела срещу лица, които вие медиите наричате олигарси, срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами, вероятно до освобождаване на замразените пари на мафията в размер на около 3 млрд. лв., заяви Иван Гешев.

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024