Европа

Дания отмени всички ограничения, въведени заради коронавируса

Дания отмени всички ограничения, въведени заради коронавируса

 

daniia-otmeni-vsichki-ogranicheniia-978

 

 

Дания премахна всички ограничения, наложени заради пандемията от коронавирус. Мярката влезе в сила в полунощ в петък.

Решението за отпадането на мерките беше взето от правителството на социалдемократите още през август. Според новите разпоредби COVID-19 вече не се класифицира като „критично за обществото заболяване“. Това означава, че Министерството на здравеопазването вече няма право да поддържа рестрикциите.

В петък вечерта за последен път посетителите на нощни клубове трябваше да показват ваксинационните си сертификати. За мнозина отпадането на ковид мерките и връщането на свободата е въодушевяващо.

Отпадат и носенето на маски на обществени места, ограниченията за брой участници в публични събития и останалите мерки. Заболяването от коронавируса вече не се смята за обществена заплаха. Вчера в болниците в Дания е имало 127 пациенти с COVID-19.

„Датското правителство обеща да не поддържа мерките по-дълго от необходимото и този момент дойде. Всекидневният живот ще е като преди, ще има свобода. Но трябва да се запазят и добрите навици. Мийте и дезинфекцирайте ръцете си. Ако имате симптоми, се тествайте и при положителен резултат се изолирайте. Болестта още е сред нас и е много заразна, но имаме силни оръжия“, съобщи здравният министър Магнус Хойнике.

Най-силното оръжие е готовността на датчаните да се ваксинират – 73% от хората на възраст над 12 години са напълно имунизирани. Дания е с една от най-високите степени на ваксинация срещу COVID-19 в света, предава БНТ.

Специалисти поясняват, че не е имало нужда от принуда, тъй като хората имат доверие в институциите и с готовност се ваксинират и тестват. Сега се препоръчва ваксиниране на децата над 12-годишна възраст.

Датчаните приеха с готовност и ограниченията, които бяха въведени доста рано и сега мнозина са предпазливи. Някои хора дори не одобряват отпадането на мерките и се опасяват от ново влошаване на обстановката.

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024