ОБЩЕСТВО

Д-р Панчо Панайотов не издържа и направи на пух и прах Covid-математиците: Морални и етични отрепки!

Д-р Панчо Панайотов не издържа и направи на пух и прах Covid-математиците: Морални и етични отрепки!

 

14166-680x425

 

 

Прочутият с пиперливите си анализи екскмет на Дупница д-р Панчо Панайотов направи на пух и прах математиците, редовно съставящи апокалиптични прогнози за Covid-eпидемията.

 

 

 

Синият доктор ги нарече „морални и етични отрепки“ и заключи, че тяхната наука няма как да дава адекватни прогнози за развитието на епидемията и броя на заразените с вируса.

 

 

 

„Стават все по-нахални“, обобщи Панайотов, като не конкретизира дали в кюпа слага проф. Николай Витанов и Лъчезар Томов, които са най-популярни в изчисленията.

 

 

Ето какво написа Панчо Панайотов, с което взриви някои привърженици на математическото моделиране за епидемичните показатели:

 

 

 

„Още от началото на епидемията, започнаха да се появяват. Математици.

 

 

Коментират „убедително“ , предричат разпространението на вируса, предсказват кога ще бъде пика, колко много ще умрат.

 

Вероятно са добри математици. Но са морални, етични отрепки. За малко „слава“ и/ или някаква облага приказват глупости. Заблуждават. Съзнателно.( Не са толкова глупави, все пак, че да не разбират онова, което говорят.

 

А защо твърдя това. Ето защо.

 

 

Към същността на всяка аерозолна вирусна епидемия, а тя е- контагиозността на вируса (неговата прилепчивост, лесно или трудно се заразявате с него), неговата вирулентност ( колко жесток е той, какви поражения нанася), условията на околната среда, които му влияят, пораженията, които нанася на тъканно, клетъчно и субклетъчно ниво. Та към всичко това отношение имат:

 

 

 

Биолозите. ( Процеса е биологичен). Физиците.( Дифузия, осмоза, поляризация. Всичко това го има в тялото). Химиците( цялата вътреклетъчна и между клетъчна дейност се подчинява на законите на химията). Медицината с многото и профилирани специалности.

 

 

Всички изброени, имат правото да коментират, в техния аспект. Дори философите имат право, с техните морални, етични категории, посветени на поуката и опита.

 

 

Математиката няма никакво отношение. НИКАКВО.Всичко това, което говорят, предричат е Пунта Мара.“

 

 

Панайотов не се смути от коментарите на инакомислещи, които опитаха да го убедят, че има медицинска статистика и моделиране, които са цяла наука и го обявиха за изостанал.

 

 

 

„Изостанал си малко. Умен човек си и ще се коригираш.Моделирането на отделен процес е цяла наука и то не лека. В света се прави отдавна, изучава се в най-престижните университети,има нобелисти от Бъркли и Станфорд. Да направиш модел на едно ново заболяване е сложна работа.Това трябва да се отчете, но не и игнорира“, контрира го дама, явно запозната със съвременните тенденции.“

 

 

Своенравният доктор обаче отсече, че е успял да убеди математик, който е на светлинни години от родните, че е абсолютно прав и не се отказа от тезата си.

 

Лупа бг

 

lupa.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024