Европа

ЕК за първи път призна: Не си свършихме работата в България в борбата с корупцията

ЕК за първи път призна: Не си свършихме работата в България в борбата с корупцията

epext1
Европейската комисия за първи път призна, че не си е свършила работата в борбата срещу корупцията у нас. Тя трябваше да отговори в Европарламента в Страсбург защо е бездействала, докато САЩ са наложили санкции по глобалния закон „Магнитски“ на три български лица и техните мрежи.

„Докато корупцията подронва върховенството на закона, значи не сме си свършили работата“, заяви в края на разискването комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от „Сега“.

 

 

В пленарната зала на Европарламента депутатите получиха устен отговор на зададения на 2 септември въпрос от испанския социалист Хуан Лопес Агилар, който е председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE).

 

 

 

 

Според него наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

 

 

Членовете на ЕП искаха да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на ЕК по този въпрос.

 

 

 

По-конкретно, евродепутатите питаха дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в ЕС.

 

 

 

Следващата седмица в България пристига мисия на мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в Европарламента.

 

Фрог нюз

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024