ОБЩЕСТВО

Издъхна Стефан, чиято майка молеше президента за двойна евтаназия

Издъхна Стефан, чиято майка молеше президента за двойна евтаназия

b01e9ae0c45045219b52377ed15f8fc5

 

 

 

„Детето ми си отиде… лети, миличък“

Това написа снощи във Фейсбук Рени Григорова – майката на тежко болния Стефан, която преди време в отчаянието си написа писмо до президента с молба и тя, и момчето й да бъдат евтаназирани, за да приключат почти 30-годишните им мъки и борби с институциите, припомня Dir.bg

 

 

 

През януари 2017 г. измъчената Рени, която живее в Радомир, публикува отчаяното си писмо на своя профил в социалната мрежа. Тя сама се грижи за Стефан, който е с развитие на 2-годишно дете и страда от епилепсия, диабет, хипертония и остеопороза. Младият мъж е увреден при раждането, като лекарите не давали надежди за живота му. Юристи и социални служители съветвали майката да се откаже от детето.

 

 

 

 

На 18 г. Стефан получил епилептичен припадък и от силните лекарства за 2 месеца става 160 кг. Тогава ги напуска бащата, а Рени и Стефан се местят от София в Радомир. Двамата живеят с 500 – 600 лв. на месец, а само лекарствата на момчето струват 150 лв.

 

 

 

„Животът ми е мъчение. Ако ние си отидем, и той ще умре. Държавата е абдикирала от нас“, казва Рени Григорова, убедена, че за нея и сина й евтаназията е единственият изход от мъчението.

 

 

 

„Аз съм майка на тежко болен инвалид. Синът ми е с множество заболявания, увреден при раждане и до увреждан с годините. Сега е на 27 г., а е с развитие на 2 г. Не се самообслужва и се влошава ежедневно. Когато нещо го боли, гадаем. Аз не го оставям, винаги съм до него и така ще бъде, докато мога. С изменението на Закона за лица с увреждания вие принизихте детето ми под нивото на уличните кучета, които имат едно хуманно право на евтаназия като изход от болките им“, пише в писмото си отчаяната жена.

 

 

 

Тя припомня на институциите, че дори след навършване на 18-годишна възраст, децата с увреждания си остават деца. „След 18 г. нашите деца не порастват! Те стават още по-тежки. В Закона за здравеопазването има клауза за стоматологична помощ, безплатна до 18 г., а след това, при случай като на моя син, пълната анестезия, която се изисква, струва 100 лв. на час. Навсякъде цари кадруване и корупция.

 

 

 

Знаете ли например колко харчи една общинска администрация на месец за безплатни лекарства и лечение, които се полагали на нашите велможи, за да са здрави и да ни управляват добре? Аз знам! На фона на това аз купувам лекарства от пенсиите ни, плащам ток, вода и се храня, както и синът ми. За дрехи и други, кой знае какви луксове, каквото остане!

И туй е трудно, защото след едно натъпкване на детето ми с медикаменти, които дадоха страничен ефект, той е 160 кг, трудноподвижен и дрехите също са проблем“, допълва Рени Григорова.

 

 

 

Самата тя е с четири инсулта и е пенсионер по болест, въпреки че е юрист по образование и владее множество чужди езици. „Не искам много, само толкова, че да не тъна в заеми към приятели, които връщам, защото и те нямат, но помагат. Да не страдаме от адски болки – аз и детето ми. Ако в една държава от ЕС, не можете да осигурите тези елементарни условия, осигурете ни незабавна евтаназия.

 

 

 

Да не се мъчим и да не натоварваме непремерения ви бюджет. Няма да ви товаря с повече подробности! Не мисля, че ще получа подкрепа, не и от институциите! Затова искам праг на поносимост и евтаназия!

 

 

 

А и един мъничък лукс безплатно погребение, защото и него не мога да си осигуря! След като ме третирате като животно, направете го по закон! Защото човещина има у бедните и измъчените, не и у тези, които се интересуват от електорални единици!

Пиша това с болка и гняв! Дано има кой да го прочете!“

 

 

 

С дълбоко неуважение и омерзение: Рени Григорова Евстатиева, магистър по право и настоящ пенсионер по болест“, написа преди 4 години отчаяната майка.

 

 

 

Оттогава до днес животът на Стефан и Рени продължаваше да е низ от болки, мъки и страдание. Които свършиха поне за него. Без евтаназия…

 

 

„Когато научиш за смъртта на детето на приятелка и искрената ти реакция е: „Боже, благодаря ти“, то тогава не ти трябва преброяване – сигурно е, че си в България. Не знам как е извън тази територия, в която днес чета как преди 1989г. било чудесно, но знам, че сега тези, които се опитваме да помагаме на хора с увреждания и майки на деца с увреждания, си звъним и се питаме: „Тя има ли пари за погребение?“. В прав текст това се питаме… И НЕ, тогава не беше по-добре, нищо, че погребенията бяха по- евтини… Рени Григорова, няма как Стефан да е на по- кофти място. Лети, момче…„, написа днес Аделина Банакиева, която всеотдайно и неуморно помагаше на семейството, вместо държавата.

 

 

 

Опелото на Стефан ще се извърши на 11.09.2021 година от 11 часа в ритуалната зала на гробищен парк град Радомир.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024