Политика

ИТН, ДБ и ИБГНИ единни – статуквото блокира реформите в съдебната система, извива ръце, издевателства над бюджета

ИТН, ДБ и ИБГНИ единни – статуквото блокира реформите в съдебната система, извива ръце, издевателства над бюджета

php72wwrt_559x345
Партиите на протеста – ИТН, ДБ и ИБГНИ тази вечер бяха единни в оценката си, че политическите формации на статуквото издевателстват над бюджета и блокират реформите в съдебната система. Депутатите дружно напуснаха пленарна зала.

Пред журналисти говориха Тошко Йорданов, Мая Манолова и Христо Иванов.

 

 

 

Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански каза: „Утре ще продължим своята работа. Целта е да направим така, че бюджетът на НЗОК да е балансирани да се осигури всичко необходимо. Комисията заседава днес точно за НЗОК. Направихме вариант, за който всички без ГЕРБ се съгласиха. И сега се иска бюджетът да излезе на дефицит. Искат да провалят бюджета на НЗОК“.

 

Тошко Йорданов уточни след него: Да кажа на човешки език. ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи за пари, които ги няма. Това означава, че искат да се теглят заеми. Излязохме, за да видим какво може да се направи. Надавам се, Ива Митева да ни свика в 10 часа. Това, което се случва вътре е да приемат разходи, които ги няма. Следващият парламент не може да се справи. Затова не сме в зала. Искаме да ги спрем.

 

„Това, което се случва в зала вътре се обсъжда бюджета без числа. Приема се бюджет на ангро. Пратите на ГЕРБ, ДПС и БСП наистина не проявяват грижа към бюджета. Те издевателстват над здравната система и блокират реформите за съдебна реформа. Няма такъв друг случай, в който се обсъжда бюджет, без да са ясни числата-приходи, разходи, за медикаменти, за медицински изделия.

 

Няма как да се обсъжда и да се гласува. Прави се безотговорно и без да ги интересува какви ще са последствията. С една цел, да се блокира съдебната реформа. Има пряка връзка между заседанията на парламента и на комисията. Волята ни е утре да се приеме бюджета на здравната каса“, каза Мая Манолова.

 

Христо Иванов допълни: „Основната ни задача е да видим как да продължим работата си. Както виждате от няколко дена бюджетната процедура се използва за заложник, да не се пристъпи към изменение на закона за съдебната власт. Ние днес стигнахме до върха на извиване на ръце, основно от ДПС. БСП лавира, надяваме се, че ще направят правилния избор. Установихме, че утре бюджетна комисия ще може да излезе със сметките. Това е важно за нас.

 

Излязохме, за да видим как ще се случи. Искаме най- накрая да се проведе заседание на правна комисия и да мине на второ четене закона за Бюрото и на първо четене закона за съдебната власт, без процедурните хватки на ДПС. Обнадежден съм, че това ще се случи.

Фрог нюз

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024