Политика

Каримански с важна новина за пенсионерите – какви пари ще получават през първите 3 месеца на 2022 г.

Каримански с важна новина за пенсионерите – какви пари ще получават през първите 3 месеца на 2022 г.

 

big_51

 

 

 

„Мисля, че актуализацията на бюджета е един добър знак за това, че хората могат да бъдат по-спокойни до края на годината. Дай боже след изборите да имаме едно по-стабилно управление“. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански.

 

 

 

По думите му за бизнеса има предвидени мерки. Една от тях е мярката 80/20, която е за самоосигуряващите се лица. Заделени са пари за авиопревозвачите и за транспортните фирми. Тези пари отиват за справяне с удара от COVID-19, уточни депутатът от ИТН.

 

 

„След по-малко от месец ще имаме входиран нов проект за държавния бюджет за 2022 г. Надявам се следващия парламент с целомъдрие да разгледа бюджета“, поясни Каримански.

 

 

На въпрос защо отсега са свършили парите за зимно почистване при положение, че зимата не е дошла, Каримански заяви следното:

 

 

„Става въпрос за безотговорно поведение от страна на ГЕРБ. В София много често се мият улиците, когато вали дъжд. Това показва как може да се изразходят едни пари”.

 

 

В момента у нас не е направено достатъчно, за да бъде оптимизиран разходът в публичния сектор, смята депутатът от „Има такъв народ”.

 

 

„За нас е важно да няма мизерстващи пенсионери. Всеки един, който има трудов стаж, трябва да получи заслужените пари. Има индивидуални коефициенти, които са заложени във формулата за пенсията. Първите три месеца през 2022 г. пенсионерите ще получат почти същите пенсии, които ще започнат да се изплащат от 1 октомври”, каза още Каримански.

 

 

 

И допълни, че от ИТН са били против добавката от 120 лв. към пенсиите, защото смятат, че е по-добре пенсионерите да получат повече във времето, отколкото увеличение само за 3 месеца, пише Novini.bg.

 

 

Пенсиите в България наистина ще се вдигнат за пръв път от много години.

 

 

Реалното увеличение на пенсиите от 2022 г. няма да е с 12,5%, а с 18%. Причината е прилагането на т. нар. швейцарско правило, при което имаме ежегодна актуализация, която е около 5,5-5,6%.

 

 

Това коментира за БНР Щерьо Ножаров, икономист, преподавател и икономически съветник от Българската стопанска камара (БСК).

 

 

 

В четвъртък парламентът прие актуализацията на бюджета на ДОО, с която в оставащите три месеца до края на годината пенсионерите ще получават по 120 лв. месечно бонус, а от 25 декември 2021 г. влиза в сила актуализацията на възнагражденията. С нея минималната пенсия става 370 лв., а максималната 1 500 лв.

 

 

 

„Проблемът е, че на практика близо около 60% от пенсионерите ще получат еднакви пенсии. Като значително ще се скъси разликата между минималната и средната пенсия. Минималната рязко ще се доближи до средната. Предвид, което всеки един българин, който получава среден доход, ако се осигурява на него в бъдеще ще получи близка до минималната пенсия. Какъв е интересът му да се осигурява на реалния си доход“, коментира Ножаров.

 

 

 

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024