ОБЩЕСТВО

Лекар към родителите на починалия 18-годишен младеж в Пловдив: „Случва се. Моите съболезнования“

Лекар към родителите на починалия 18-годишен младеж в Пловдив: „Случва се. Моите съболезнования“

 

84714d890cec411fa5a4f9c43772d481

 

 

Родителите са категорични, че става дума за абсолютна безотговорност от страна на сестрите и лекарите в болницата – освен, че детето умира от задушаване, майката и бащата са оставени над трупа на сина си с часове и никой нищо не им обяснява

 

 

 

18-годишно момче почина в пловдивска болница, а родителите му алармират за допусната лекарска грешка. Те разказаха пред NOVA каква е фактологията на събитията, довели до смъртта на младежа.

 

big_screenshot_-_2021-09-20T202841.352

 

18-годишният младеж пада и си удря главата, докато е с приятели. Прибирайки се вкъщи, той споделя, че изпитва болки и повръща. Родители на момчето решават да го заведат на лекар. Когато го приемат в болница, всичко изглежда наред.

 

 

 

 

Лекарите препоръчаха да остане за през нощта, за да минат през пътека всички скъпи изследвания. Настаниха го, той изглеждаше добре”, разказва майката – Калина Дафчева.

 

 

Два дни по-късно, на обяд, родителите са уверени, че синът им ще бъде изписан до дни,  защото се подобрява. Когато го посещават в болницата, те заварват безжизненото му тяло.

„Реших, че спи, защото хъркаше. Когато погледнах лицето му, видях, че на възглавницата има петно, а от устата му излизаше секрет, направо се ужасих. Разтресох го, опитвайки да го събудя. Той дишаше, имаше сърдечен ритъм”, споделя още Калина.

 

 

 

„Отидох до дежурната стая, която беше на 4 – 5 метра от стаята на детето ми. Викнах им бързо да повикат лекар, защото жена ми не може да събуди детето. Една от сестрите стана и ми каза: „Спокойно, бе, господине, ние му дадохме по-силно обезболяващо. Затова спи и не можете да го събудите”. И тръгна бавно към стаята. В момента, в който влезе, и тя разбра, че нещо се случва. Тогава започнаха да правят животоспасяващи процедури”, допълва Йордан Дафчев.

 

 

 

Родителите все още не знаят какво лекарство е получил синът им. Предполагат, че той е аспирирал течностите, които е повръщал, тъй като лекарството е парализирало мускулите му и не е можел да преглъща. Лекарите опитват да спасят живота на момчето 15 минути.

 

 

 

„Чувах, че докторът иска да му сложат две дози адреналин. Това значи, че сърцето му спира. Бях на метър от леглото, не исках да излизам. Аз наблюдавах всичко. Лекарят не спираше да прави сърдечен масаж, два пъти каза на сестрата да аспирира. Абокатът му беше изваден и оставен на шкафа. Търсиха венозен път през крака му, но не успяха да намерят. Над трупа на детето ми докторът каза: „Моите съболезнования, случва се”, споделя майката Калина.

 

 

 

Според родителите обаче това, което се е случило, е безотговорност. По техните думи лекарите не са им дали информация за причината за смъртта. Оставили са ги сами с часове над трупа на детето, което те сами пренесли до моргата.

 

 

 

Започнало е разследване от прокуратурата и от ръководството на болницата за проявена небрежност.

 

Нова, Дунав мост

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024