ОБЩЕСТВО

Над 706 000 ученици прекрачват прага на 2357 училища. На добър час!

Над 706 000 ученици прекрачват прага на 2357 училища. На добър час!

purvi_ucheben_den_bgnes
2357 училища в страната отварят врати днес, за да посрещнат над 706 хиляди ученици, сред които и 59 хиляди първокласници. Първият учебен ден навсякъде започва присъствено при спазване на противоепидемичните мерки. В масовия случай тържества на открито ще има за учениците в 1-и, 5-и, 8-и клас, на места и за дванайсетокласните, а останалите випуски ще отбележат 15 септември с час на класа в класните стаи.

За да бъдат избегнати струпвания на ученици, първият учебен ден ще започне по различно време за отделните випуски. В училищните дворове ще има обособени зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището.

 

Достъпът на външни лица до учебните заведения ще бъде ограничен. Полицейското присъствие около тях – засилено.

 

В първия учебен ден напълно обезпечени с учители са седем области – Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

 

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град , Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители. Ще се търсят варианти в образователната система да бъдат включени  пенсионирани учители,  педагози, които в момента не работят като такива, както и студенти от педагогически специалности.

 

В първия учебен ден близо 760 училища посрещат учениците си в основно или частично ремонтирани сгради. В други 170 заведения ремонтите ще продължат, без да се пречи на учебния процес.

 

Съгласно подхода на просветното министерство за обучение в условията на пандемия, през тази учебна година решенията ще се взимат на национално, областно и училищно ниво, като целта е максимум присъствено обучение при минимален риск за учениците и учителите.

 

Когато има висок процент заразени деца – до 10%, или твърде много заразени учители, ще се преминава към дистанционно обучение.

 

Последната дума за организацията на учебния процес в условия на пандемия ще е на Министерството на здравеопазването.

 

В началото на новата учебна година – през месеците  септември и октомври, ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение в електронна среда.

 

По данни на Регионалните управления на образованието учениците от 22 училища ще бъдат временно преместени в други сгради заради продължителни ремонтни дейности. Най-много са тези случаи в областите София, Стара Загора , Пловдив. Част от ремонтите ще приключат още през октомври, а други ще продължат и през 2022 година.

 

До средата на месец май 14 класа от 9 Френска езикова гимназия  в София ще учат в една от сградите на Националната спортна академия на ул. „Гургулят“- заради  продължаващо изграждане на нов корпус с физкултурен салон и основен ремонт на старата сграда.

 

До края на учебната година в други училища ще се обучават учениците на Технологичното училище „Електронни системи“ в София, възпитаниците на 4 учебни заведения в Стара Загора, както и учениците на  Професионалната гимназия по селско стопанство в Две Могили.

 

На добър час, мили ученици!

 

Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024