Политика

Панайотов: Изпратих запитване за закупуване на вторите осем изтребители Ф-16 към „Локхийд Мартин“

Панайотов: Изпратих запитване за закупуване на вторите осем изтребители Ф-16 към „Локхийд Мартин“

big_1562

 

 

 

Министърът на отбраната даде отговор на наболели въпроси.

 

 

Когато поех поста на министър на отбраната посочих като мой приоритет превъоръжаването на Българската армия, което е крайно необходимо. Радвам се, че успях да направя една малка стъпка в тази посока. Изпратих запитване за закупуване на вторите осем изтребители Ф-16 към производителя „Локхийд Мартин“. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

 

 

Той посочи, че не знае дали цената ще е същата, както при първата поръчка. Панайотов обаче е категоричен, че България няма да плати авансово цялата сума, а на вноски.

 

 

„Взехме много важно решение във връзка с оръжейните системи на корабите, които ще бъдат построени във Варна. По въпроса за тежките бронирани машини, очаквам щабът да ми даде опции“, уточни той.

 

 

„Нека първо да изчакаме разследващите органи да приключат проверката по случая. В доклада на Военна полиция не се посочва вина. Военна полиция установява факти и обстоятелства. Военна прокуратура все още работи. Във връзка със случая с катастрофата на Миг-29 в петък в 11:00 часа съм поканил в Министерство на отбраната на разговор жената на майор Терзиев, за да отговорим на всички нейни въпроси.

 

 

Не е важно какво тя смята за мен, искам да се знае, че във връзка с трагедията се свърши страшно много работа, а аз информирам обществото с установени факти“, посочи той.

 

 

 

„Загубата на пространствена ориентация е много специфично състояние. Това не е човешка или пилотска грешка. Това е свързано с вестибуларен апарат. В доклада на Военната прокуратура е посочена основна и вторична причина. Има разследване на Военната прокуратура. Те са хората, които ще посочат има ли виновен или не“, подчерта министър Панайотов.

 

 

Служебният министър на отбраната обясни и за случая в Чешнегирово. „Министерство на отбраната и Военна полиция нямат никакво касателство към разследването на смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев“. По думите му случаят се е употребил като политически пиар с доста ниско качество.

 

 

„Към момента не се задава страшна бежанска вълна към България“, увери министърът на отбраната. „Следим много внимателно обстановката, защото ситуацията може бързо да се промени“, уточни той. Министър Панайотов благодари на служба Военно разузнаване за акцията по извеждането на хора от Афганистан.

 

 

 

„Става въпрос за хора, които са помагали на България, дойде време да им помогнем на тях. Ще приемем до 70 афганистанци в страната ни. Има още една група афганистанци, които чакат да ги изведем“, каза той.

 

 

 

„Около 20% е недокомплектът във въоръжените сили. Това не се дължи само на факта, че заплатата е ниска, но влияние оказва и демографската криза у нас. Ние сме с най-лоши показатели в световен мащаб“, изтъкна военният министър.

 

 

 

На въпрос дали е получил предложение за участие в новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев министърът на отбраната заяви: „Покана не съм получавал. Желая им успех“, пише Novini.bg.

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024